Geen categorie

Tefaf toont verloren gewaande Rembrandt

0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

Nieuws

Een van de hoogtepunten dit jaar op de Tefaf is een ‘nieuwe’ Rembrandt. Nieuwsuur meldt dat een verloren gewaand schilderij met zekerheid aan de kunstenaar kan worden toegeschreven.

 

Rembrandt van Rijn, De flauwgevallen patiënt (De reuk).
Rembrandt van Rijn, De flauwgevallen patiënt (De reuk).

 

De Parijse kunsthandel Talabardon & Gautier toont het op kunst- en antiekbeurs in Maastricht. Het is niet te koop, want The Leiden Collection, van de Amerikaanse zakenman Tom Kaplan, heeft het inmiddels aangekocht.

Het schilderij met de titel De flauwgevallen patiënt (De reuk) dook vorig jaar op op een veilig in de Verenigde Staten. Volgens Rembrandtkenner Ernst van de Wetering is er geen twijfel mogelijk. “Het schilderij kan met honderd procent zekerheid worden toegeschreven aan Rembrandt.”

Het kleine paneel laat zien hoe iemand een chirurgijn helpt om zijn patiënt bij kennis te laten komen na een aderlating. Dat gebeurt door de flauwgevallen man aan een doek met ammonia te laten ruiken.

De voorstelling lijkt qua compositie op andere zintuigschilderijen van Rembrandt. The Leiden Collection kocht eerder al De drie musici (Gehoor) en De operatie (Gevoel). Museum De Lakenhal in Leiden is eigenaar van De brillenverkoper (Zicht). Het vijfde en laatste zintuigwerk Smaak is nooit teruggevonden.

Het nu opgedoken schilderij was ook lang spoorloos. De Tefaf toont het van 11 tot en met 20 maart. Nieuwsuur besteedt vanavond aandacht aan het schilderij.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share