Geen categorie

Museum Drachten viert 100 jaar Dada

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Nieuws / Expositie

Zürich, februari 1916: een groep kunstenaars komt bijeen in het pas geopende Cabaret Voltaire. Er is één woord dat ze steeds weer herhalen: Dada. De beroemde culturele beweging is geboren. De Zwitserse stad viert de honderdste verjaardag uitgebreid, met toepasselijke opmerkelijke website. In Nederland doet de Friese stad Drachten een duit in het zakje.

In die stad vond in 1923 namelijk de laatste Nederlandse Dada-avond plaats, met een hoofdrol voor Kurt Schwitters. De avond was onderdeel van een serie voorstellingen verspreid over Nederland.

Museum Drachten besteedt vaker aandacht aan Dada. In 2014 nog met de tentoonstelling Holland Dada. In dat jaar kreeg het museum ook het complete Dada-archief van schrijver K. Schippers. Het omvat brieven, krantenknipsels en foto’s van en over Nederlandse dadaïsten.

De nieuwe expositie, Holland Dada and the International Context, omvat werk van onder anderen Hans Arp, Marcel Duchamp, Kurt Schwitters, Man Ray en Francis Picabia. Volgens het museum heeft het dankzij een uitgebreid internationaal netwerk ook de hand weten te leggen op prachtige collecties van Dada-kunstenaars uit diverse landen als Frankrijk, België en Duitsland.

Litho van Paul Citroens Metropolis.
Litho van Paul Citroens Metropolis.

De tentoonstelling bestaat uit hoofdstukken die corresponderen met steden waar Dada een rol heeft gespeeld, zoals Zürich, New York, Berlijn, Hannover, Parijs en natuurlijk Drachten. Een speciaal hoofdstuk gaat Dada in Nederland.

Holland Dada and the International Context, 24 april t/m 18 september in Museum Drachten

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share