Geen categorie

Meermanno vindt originele tekeningen Marten Toonder

0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

Gouache van Marten Toonder bij een verhaal van Phiny Dick.

Museum Meermanno in Den Haag heeft ongeveer 505 originele tekeningen en tien gouaches gevonden van Marten Toonder en Phiny Dick. Ze werden ontdekt in het archief van Uitgeverij Van Goor, dat in Meermanno is gehuisvest. Van deze tekeningen en gouaches is ongeveer de helft van de hand van Marten Toonder, werk dat tot nu toe als verloren werd beschouwd. Dat maakte het museum vandaag bekend.

De ontdekking werd gedaan tijdens het onderzoek voor een bescheiden tentoonstelling over Phiny Dick (1912-1990), kinderboekenillustrator en -schrijfster en echtgenote van Marten Toonder ((1912-2005)). In de mappen met werk van Phiny Dick vonden de onderzoekers originele gouaches voor onder meer de omslagen voor Olli Fant uit Poppelo uit 1940 en Pom van de Pom-heuvel van Marten Toonder. Van Phiny Dick zelf werden ook diverse originelen gevonden, zoals gouaches voor de omslagen Miezelientje en Wol, de beer en Pijper, het bosmannetje en de Versjes uit de oude doos die zij samen met haar man Marten illustreerde.

Milou Toonder, kleindochter van Marten Toonder is verheugd over de vondst. “Ik was al heel blij toen ik vorige week hoorde dat er materiaal van mijn oma Phiny Dick bewaard was gebleven in Museum Meermanno. Maar deze ontdekking van werk van mijn opa is natuurlijk ook geweldig!”

Stripverzamelaar en Toonder-kenner Hans Matla, van het Nederlands Instituut voor Beeld en Boekillustratie (nibbi), was bij het onderzoek aanwezig. Hij herkende onmiddellijk het werk van Toonder. Ook herkende hij in tekeningen de hand van zowel Toonder als Dick. Hier gaat het dus om tekeningen die zij samen hebben gemaakt. : “Dit is een ongelofelijke ontdekking”, vindt Matla. “En dat in het Toonderjaar.” Marten Toonder werd precies honderd jaar geleden geboren en dat wordt dit jaar groots herdacht. De bescheiden souterraintentoonstelling over Phiny Dick vindt plaats in het kader van dat Toonderjaar  en is te zien van 20 mei tot en met 16 september in Museum Meermanno.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share