Geen categorie

Beeld van het hart

0 0
Read Time:1 Minute, 13 Second

Expositie

Beeldhouwster Margot Homan heeft al meer dan dertig jaar succes heeft met haar werk. Ze werkt naar eigen zeggen vanuit het beeld in haar hart. Of in mooi Italiaans: l’ immagine del Cuore. Zo heet haar tentoonstelling in Slot Zeist dan ook. Deze bestaat uit beelden van brons, marmer en gietijzer en tekeningen.

 

Margot Homan, Anima Animus, brons.
Margot Homan, Anima Animus, brons.

 

De beelden van Homan ontstaan meer in haar hart en geest dan dat ze direct geïnspireerd zijn door bestaande modellen. Zij observeert menselijke vormen om er haar ideeën in te ‘schrijven’ (boetseren). Ze bewegen zich daardoor op de grens van naturalisme en idealisme.

Het kan lang duren voordat een beeld eindelijk af is. “Soms duurt het jaren voordat het idee dat sluimert in mijn hart voltooid is. Ik maak talloze schetsen, laat die soms ook tijden liggen, maar kom er dan toch telkens weer op terug. Ik leef ermee, word erdoor bewoond.”

Ze is bij alle processen direct betrokken. “Ik ga er zelf mee naar de bronsgieter en daar blijf ik bij het hele proces aanwezig. Dat is de enige manier om het beeld zo levend mogelijk te houden.”

Haar werkwijze oogstte bewondering bij de inmiddels overleden gerenommeerde kunsthistoricus en auteur Ernst Gombrich. Deze schreef over haar kunst: “Het is werkelijk een troost dat een dergelijk meesterschap nog bestaat”.

Margot Homan – L’ Immagine del cuore, Beeld van het hart, t/m 30 december in Slot Zeist

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share