Geen categorie

Stedelijk koopt bliksemschicht

0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

Nieuws

De tentoonstelling Wonen in de Amsterdamse School wordt geregeld uitgebreid met ‘nieuwe’ objecten. De expositie is gebaseerd op jarenlang onderzoek, en dit onderzoek loopt namelijk nog steeds. Ook melden zich af en toe particulieren met objecten. Zoals een zilveren broche met een rode steen van carneool van de Amsterdamse juwelier Joseph Bernard Citroen. Het Stedelijk heeft het juweel aangekocht.

 

Foto: Ernst van Deursen.
Foto: Ernst van Deursen.

 

De broche heeft een in het oog springende vorm: een bliksemschicht. Daarmee is het sieraad verwant aan de Amsterdamse School. En het gehamerde zilveren oppervlak waarin de rode steen prijkt toont ook associaties met deze stroming.

Goud- en zilversmid Joseph Bernard Citroen (1891-1970) was vanaf 1910 werkzaam in het juweliershuis Citroen in de Amsterdamse Kalverstraat. Na zijn opleiding aan de kunstgewerbeschule in Pforzheim nam hij de leiding van zijn vader over. Hij was de derde generatie in een familie van juwelenmakers, importeurs van goud, zilver en edelstenen. Zijn grootvader had het huis in 1833 gesticht.

Onder het bewind van Joseph bloeide de zaken door de groeiende export naar Duitsland, Zwitserland en Nederlands-Indië. Naast een uitstekend zakelijk instinct had hij veel aanleg voor het ontwerpen van bijzondere sieraden. Hij ontwierp sieraden in verschillende stijlen van het interbellum. Een aantal hiervan was te zien op de Biënnale in Venetië en anderen werden in 1925 op de Internationale tentoonstelling in Parijs bekroond met een eerste prijs.

De broche is de eerste aankoop van conservator toegepaste kunst en vormgeving Lennart Booij, onder meer verantwoordelijk voor de sieradencollectie. “Dit stuk verbreedt opnieuw onze kijk en laat zien hoeveel verschillende (sieraden)ontwerpers er actief waren in de jaren 20.”

Wonen in de Amsterdamse School, nog t/m 28 augustus in het Stedelijk Museum Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share