Geen categorie

Vrolijke modemonsters

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

Recensie

Er zijn tentoonstellingen waar je van blij wordt. ARRRGH! Monsters in de mode, in het Centraal Museum is zo’n tentoonstelling. De opmerkelijke creaties van veertig modeontwerpers toveren met gemak een glimlach op ieders gezicht.

Overzicht, met van op de voorgrond een Monsterjurk van Bas Kosters en daarachter Ghosts van Bernhard Wilhelm en Les petits Bonhommes van Pictoplasma. Foto: Evert-Jan Pol.

ARRRGH! (geweldige titel) is een initiatief van het Griekse collectief ATOPOS Contemporary Visual Culture. Dat constateerde dat vanaf de jaren 1990 monsterachtige figuren hun intrede deden op de catwalks van verschillende modeontwerpers, en deed drie jaar lang onderzoek naar dit verschijnsel. De uitkomst daarvan is gebundeld in het boek Not A Toy, Fashioning Radical Characters, uit 2011. Het boek werd vervolgens een tentoonstelling, die eerder al in Athene en Parijs te zien was.

Van links naar rechts: ontwerpen van Craig Green, Leutton Postle, Manon Kündig, Heyniek, Bart Hess,Henrik Vibskov en Pierre-Antoine Vettorello. Foto: Evert-Jan Pol.

Het onderzoek wees uit dat in de hedendaagse mode het menselijk lichaam niet zelden gemuteerd en getransformeerd wordt tot een onbekend en monsterlijk figuur. ARRRGH! toont ongeveer zeventig voorbeelden van dergelijke creaturen. Ze zijn soms vrij bizar, zoals een groot roze suikerspinachtig wezen van Walter van Beirendonck. Of wat te denken van een kledingstuk van Helen Price, dat niet zou misstaan in een aflevering van de poppenserie De Freggels. De meeste ontwerpen zijn allerminst functioneel, maar ze moeten dan ook meer gezien worden als autonome kunstwerken.

Manon Kündig, bowerbird (detail). Foto: Evert-Jan Pol.

De expositie is daarom ook zeker geschikt voor mensen die niet zoveel met mode hebben. Hoewel de titel anders doet vermoeden, zijn de meeste ontwerpen niet heel eng. Afgezien misschien van de in een donker hoekje hangende spoken van Bernhard Wilhelm. De fantasievolle kledij verwondert, verbaast en amuseert vooral. Maar kijk wel uit waar je loopt, want de ‘monsters’ staan niet op sokkels of op een podium, maar gewoon op de grond. En sommige liggen zelfs. Struikel dus niet.

ARRRGH! Monsters in de mode, t/m 19 januari 2014 in Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share