Geen categorie

Koningspaar bezoekt expositie Teylers in Moskou

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken vandaag de tentoonstelling Meer dan Romantiek in het Tretjakov Museum in Moskou. De expositie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Russische museum en Teylers Museum in het kader van het Nederland-Ruslandjaar.

Zeegezicht van Remigius Adrianus van Haanen (1812-1894).

Topstukken uit de collecties van beide musea en uit de privéverzameling Rademakers tonen de overeenkomsten maar ook de verschillen in de schilderkunst in Nederland en Rusland uit de periode 1800-1850. Vanaf 1 februari 2014 is deze zelfde  tentoonstelling te zien in het Teylers Museum, onder de titel De Romantische ziel.

Tijdens de eerste helft van de negentiende eeuw kwam een nieuw ‘romantisch’ gevoel tot bloei in de kunsten. Zowel in Rusland als in Nederland ontstonden schilderijen met heftige natuurbeelden, zoals een eik die door de bliksem wordt doorkliefd, een dreigende stormlucht, schepen op een woeste zee, en ook intieme portretten en dromerige interieurscènes. Op de tentoonstelling zijn verschillende voorbeelden te zien van de belangrijkste kunstenaars uit beide landen, zoals de Russische schilders Alexei Venetsianov en Vasili Tropinin, en de Nederlanders Barend Cornelis Koekkoek en Andreas Schelfhout.

De Nederlandse schilders bouwden voort op de rijke erfenis van hun zeventiende-eeuwse voorgangers. In Rusland werd tijdens de Romantiek juist de basis gelegd voor een geheel nieuwe verbeelding van de eigen identiteit. Als eerste nationale schilderstijl na de eeuwenlange iconentraditie is de Romantiek in Rusland in tegenstelling tot in Nederland altijd heel geliefd gebleven. De laatste jaren beleeft ze overal een stormachtige revival.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share