Geen categorie

Jorn en Pollock komen samen in Deens museum

0 0
Read Time:1 Minute, 21 Second

Expositie

Asger Jorn en Jackson Pollock hebben elkaar nooit ontmoet, maar allebei brachten ze direct na de Tweede Wereldoorlog een revolutie teweeg in de schilderkunst. Het Deense Louisiana Museum of Modern Art staat in een nieuwe expositie stil bij de verschillen en overeenkomsten tussen de twee tijdgenoten.

Asger Jorn, Døddrukne danskere, 1960, olieverf op doek. Collectie Louisiana Museum of Modern Art.

Het museum toont 135 kunstwerken uit de periode 1943-1963. Die jaren waren bepalend voor het werk van beide kunstenaars. En zowel de Deen Jorn (1914-1973) als de Amerikaan Pollock (1912-1956) stond in die periode op het hoogtepunt van zijn roem.

Hun werk is vergelijkbaar qua stijl, maar de manier waarop de kunstenaars te werk gingen, verschilden. Pollock introduceerde dripping, een techniek waarbij hij de verf liet druppelen op het doek. New York Times gaf hem daarom de bijnaam Jack the Dripper. Cobra-kunstenaar Jorn maakte in 1950 vingerlitho’s. Hij verfde met zijn vingers rechtstreeks op de steen.

Jackson Pollock, Ocean Greyness, 1953, olieverf op doek. Collectie Solomon R. Guggenheim Museum, New York. Foto: Scala Archives.

Dat juist het Louisiana een expositie wijdt aan beide kunstenaars ligt enigszins voor de hand. Het is het enige Deense museum met werken van Pollock in de collectie en Asger Jorn heeft er een eigen zaal. Toch is Revolutionære veje (Revolutionaire wegen) Louisiana’s eerste Pollockexpositie sinds 1963.

Asger Jorn & Jackson Pollock – Revolutionære veje, 15 november2013  t/m 23 februari 2014 in Louisiana Museum of Modern Art, Humlebæk, Denemarken<

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share