Geen categorie

Expositie Titanic uitgebreid met bezittingen Nederlandse opvarenden

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

Nieuws

De reizende tentoonstelling over de Titanic die aanstaande donderdag opent in Amsterdam EXPO wordt speciaal voor Nederland uitgebreid met persoonlijke bezittingen afkomstig van de drie Nederlanders aan boord. Het gaat onder meer om persoonlijke correspondentie van eersteklas passagier jonkheer George Reuchlin en tweedeklas passagier Hennie Bolhuis.

Ansichtkaart van George Reuchlin aan zijn zoon Henri, gestuurd vanaf de Titanic. Foto: Amsterdam EXPO.

George Reuchlin was de 37-jarige directeur van de Holland Amerika Lijn. Aan zijn vijf jaar oude zoon Henri stuurde Reuchlin een ansichtkaart met een afbeelding van de Titanic. Hij schreef: “Vind je dit geen mooie boot met vier schoorsteenen. Dit is het grootste schip van de wereld. De kamers op dit schip zijn wel driemaal zo groot als de salon bij ons thuis.”

De 27-jarige Hennie Bolhuis werkte als kok in het restaurant aan boord van de Titanic en liet een koffer met onder meer zijn kookboek achter in Southampton, Engeland. Na zijn dood werd deze teruggestuurd naar zijn familie in Groningen. Het kookboek maakt nu deel uit van Titanic: The Artifact Exhibition.

De eveneens 27-jarige Wessel van der Brugge was stoker aan boord. Van hem is niets bewaard gebleven. Op 31 augustus 1912, ruim vier maanden na de ramp, ontving zijn familie het bericht dat hij omkwam. De nabestaanden kregen  £ 1,40 uitbetaald door rederij White Star Line voor de vijf werkdagen, van 10 tot en met 15 april 1912.

De Nederlandse voorwerpen waren begin vorig jaar al te zien op een expositie in Maritiem Museum Rotterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share