Recensies

Verhalen van vrijheid

0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second
Farzad Ariannejad (1975), Mirror, 2006. Foto: Evert-Jan Pol.

Recensie

Het is fijn om in een land te leven waar vrijheid een groot goed is. Waar je mag zijn wie je wil zijn en niet op je woorden hoeft te letten. Nog helemaal niet zo lang geleden hadden ook Nederlanders dat geluk niet.

Tekst: Evert-Jan Pol

Het is 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog ten einde kwam. Na vijf jaar hadden de nazi’s het eindelijk niet meer voor het zeggen. Musea in het hele land staan daarom op uiteenlopende manieren stil bij 75 jaar vrijheid.

Stedelijk Museum Zutphen doet dat met de gevarieerde tentoonstelling Verhalen van Vrijheid / Tales of Freedom. Aan de hand van schilderijen, foto’s en video brengt het vrijheid en het streven daarnaar in beeld. De uiteenlopende werken zetten je aan het denken.

Natuurlijk is er aandacht voor mei 1945, toen dolblije mensen het juk van de Duitse bezetter van zich af konden schudden. Enkele zwart-witfoto’s tonen uitzinnige mensen die 1945 geallieerde soldaten binnenhalen en de herwonnen vrijheid vieren.

Mounira Al Solh (1978), The Mother of David and Goliath – In the Middle of the Square, 2019-2020. Foto: Evert-Jan Pol.
Overzicht. Foto: Evert-Jan Pol.

Een recentere foto van Farzad Ariannejad laat ook vrolijke mensen zien; kinderen ditmaal, in kleurrijke kledij. Achter dit beeld gaat echter een minder florisante werkelijkheid schuil. De meisjes en jongen zijn Iraanse Koerden, die weinig rechten hebben in Iran. Ze mogen bijvoorbeeld niet leren, want dat zou hun verlangen naar onafhankelijkheid alleen maar stimuleren.

In Nederland hebben we gelukkig geen regering die bepaalde bevolkingsgroepen achterstelt. Een ieder geniet vrijheid. We mogen zeggen wat we willen, geloven wat we willen en vooral ook zijn wie we willen. In de expositie is aandacht voor Marvel Harris, die ooit ter wereld kwam als een meisje, maar nu een man is. Enkele foto’s en een video schetsen een beeld van zijn transitie.

Foto van Marvel Harris. Foto: Erwin Vogelaar.

Hij zal ongetwijfeld te maken krijgen met vooroordelen, maar de overheid zal hem niet beletten zijn leven te leven zoals hij wil. Want in Nederland leven we nu 75 jaar in vrijheid. Vanwege Covid-19 hebben we inmiddels wel iets van die vrijheid moeten opgeven, maar we hadden het echt slechter kunnen treffen.

Mensen die met droge ogen durven te beweren dat we door alle anti-coronamaatregelen nu in een dictatuur leven, moeten voor de grap eens een paar maanden gaan vertoeven in Noord-Korea of Wit-Rusland. Dan zullen ze waarschijnlijk inzien dat het in ons kleine kikkerlandje zo beroerd nog niet is. Er is hier een grote mate van vrijheid, en dat alweer 75 jaar.

Verhalen van Vrijheid / Tales of Freedom, t/m 22 november in Stedelijk Museum Zutphen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share