Recensies

De bijzondere droomwerelden van Neo Rauch

0 0
Read Time:2 Minute, 24 Second

Recensie

Eten voor onderweg; dat is de betekenis van het Duitse woord Wegzehr, dat in Duitsland nauwelijks nog wordt gebruikt. De Duitse kunstenaar Neo Rauch vond het echter een perfecte titel voor zijn tentoonstelling in het Drents Museum. Hij geeft zijn werken en tentoonstellingen graag ouderwetse namen. Dat heeft iets raadselachtigs en past bij zijn schilderijen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Overzicht.

Neo Rauch (1960) is een van de meest toonaangevende hedendaagse kunstenaars. Hij staat bekend om zijn kleurrijke en nogal surrealistische voorstellingen op vaak groot formaat. De schilderijen zijn fascinerend en roepen telkens de vraag op: ‘Waar kijk ik eigenlijk precies naar?’. Wie is bijvoorbeeld die man met ezelsoren, zittend op een groen dier met tentakels? Afgaand op de titel Die Erwartung (de verwachting) wacht hij ergens op, maar waarop precies, dat blijft gissen. Een ander werk toont een soort duivel, die ook ergens op lijkt te wachten. Hij heeft één normale voet en één bokkenpoot.

Neo Rauch, Die Erwartung, 2017.

De kunstenaar schotelt ons droomwerelden voor waarin alles mogelijk is. De toeschouwer mag zelf invullen wat de betekenis van al die dromen zijn. Zelf schijnt Rauch ook niet altijd te weten wat hij schildert. Hij brengt expres betekenisloze delen aan. “Vergelijk het met een tuin”, zegt hij. “Is die volledig geordend, dan is dat doods en saai.”

Doods en saai; Rauchs creaties verdienen die benamingen zeer zeker niet. Elk schilderij en elke tekening vertelt een wonderlijk en levendig verhaal. Zoals dat van de reiziger die op het schilderij Wegzehr terechtkomt in een stadje bevolkt door vreemde figuren met uiteenlopende lengtes. Zelfs geknield is de reiziger groter dan twee van de inwoners. Een kleine heer met hoge hoed biedt hem een eetlepel voedsel aan. Is dat het hapje voor onderweg uit de betekenis van het woord?

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Neo Rauch, Wegzehr, 2015.
Overzicht.
Neo Rauch, Hofrat, 2005.
Neo Rauch, Matrosen, 2013.

In elke voorstelling in de expositie schuilt wel een mysterie. Het is aan de bezoeker om het te ontrafelen en er is voldoende te ontdekken.  Behalve enkele monumentale schilderijen bevat de tentoonstelling ook een groot aantal kleinere tekeningen.

Het bijzondere aan deze expositie in het Drents Museum is dat ze volledig bestaat uit werk op papier van de Duitse kunstenaar. Ook de getoonde monumentale schilderijen zijn niet gemaakt op doek, maar op papier. In totaal toont het museum ongeveer honderd werken. Het grootste deel daarvan was nog niet eerder in Nederland te zien.

Neo Rauch – Wegzehr, t/m 26 maart in het Drents Museum, Assen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share