Recensies

Youth, een beetje vreemd, maar wel lekker

1 0
Read Time:1 Minute, 59 Second

Recensie

“Ik kan hier eigenlijk weinig mee”, zegt een bezoeker aan de solotentoonstelling van Anne Imhof in Stedelijk Museum. De man lijkt deel uit te maken van een groep zakenlieden die een rondleiding krijgt. Youth is is echter geen ideale eerste kennismaking met hedendaagse kunst. Daarvoor is ze net iets te bijzonder en bevreemdend.

Tekst en beeld: Evert-Jan Pol

Detail uit de tentoonstelling Youth van Anne Imhof.

Anne Imhof (1978) combineert beeldende kunst, architectuur en choreografie in werk dat alle zintuigen tegelijk aanspreekt. Zij put inspiratie uit een schat aan cultuurgeschiedenis; van Griekse mythologie en Romantiek tot nihilisme en undergroundculturen van nu. Imhof onderzoekt hedendaagse thema’s zoals hyperindividualisme en eenzaamheid, verlangen en hebzucht, verzadiging en de angst om iets te missen.

In de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk creëerde ze een dystopische donkerrode onderwereld. Met uiteenlopende objecten maakte de kunstenaar een complex labyrint dat aanvoelt als een spookhuis. De hypnotiserende soundtrack versterkt dit effect  nog eens.

(Tekst gaat verder onder de video en foto’s)

Detail uit de tentoonstelling Youth van Anne Imhof.
Detail uit de tentoonstelling Youth van Anne Imhof.

Zonder enige kennis vooraf betreed ik de tentoonstelling. ‘Wat is dit?’, is dan ook het eerste wat ik denk terwijl ik door de nauwe gangen wandel. Het vreemde doolhof is opgebouwd uit kluisjes, watertanks en autobanden.  Op willekeurige plekken zie ik verdwaalde motoren en motorhelmen. Het geheel doet denken aan films waarin de aarde bijna is vergaan. ‘Waar ben ik nu toch weer beland? En kom ik hier ooit nog uit?’

Het krappe parcours is enorm desoriënterend. ‘Was ik hier nu al eerder geweest?’, denk ik verschillende malen. De vraag ‘Wat is dit?’ heb ik nog steeds niet kunnen beantwoorden. Het is allemaal wel heel apart. Dat iemand, net als die ene man uit de eerste alinea, niet precies weet wat die hiermee moet, kan ik wel begrijpen. Zelf vond ik Youth echter een fantastische ervaring. Of om een bekend frisdrankmerk te citeren: het is een beetje vreemd, maar wel lekker!

Anne Imhof – Youth, t/m 29 januari 2023 in Stedelijk Museum, Amsterdam

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
50 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
50 %
Share