Recensies

Visueel spektakel met bomen

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Recensie

Bomen zijn onmisbaar voor ons mensen. Ze produceren de zuurstof die wij zo nodig hebben en in hete zomers zorgen ze voor de gewenste schaduw. Bovendien fleuren ze de buurt op met hun mooie bladeren. Hoog tijd dat ze eens de schijnwerpers op zich gericht krijgen in een tentoonstelling. Grow. Der Baum in der Kunst in het Weense museum Belvedere toont de ontwikkeling van de boom in de beeldende kunst.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Liza Lou, The Damned, 2004, Courtesy Gallerie Thaddaeus Ropac, Londen, Parijs, Salzburg, Seoul.

Steeds meer mensen trekken zich het lot van bomen aan. Telkens als er in Nederland plannen zijn om bomen te kappen voor een nieuwbouwproject of de aanleg van een snelweg volgen er bijvoorbeeld demonstraties en petities. De Markiezeneik op landgoed Amelisweerd maakt grote kans om op 18 oktober de verkiezing van Boom van het jaar te winnen. Deze ruim tweehonderd jaar oude boom dreigt te moeten wijken voor de verbreding van de A27. De populariteit van de eik zegt wat over de relatie tussen boom en mens.

Volgens Stella Rollig, directeur van Belvedere, worden bomen meer dan ooit gezien als metgezellen en heeft hun conditie direct merkbare effecten, in ieder geval emotionele. “Het is pijnlijk als een boom in je straat sterft, en ontbossing in de verte is beangstigend. De tentoonstelling onderzoekt deze diepe verbinding tussen mens en bomen.”

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Rona Pondick, Head in Tree (detail), 2006-08, Courtesy Gallerie Thaddaeus Ropac, Londen, Parijs, Salzburg, Seoul.
Robert Bielik, Der Baum mit Lichtern, 2021, privécollectie.
Daniel Fischer, The Heart of Reality (detail), privécollectie.
Giuseppe Penone, Respirare l’ombra, 1998.
Jimmy Zurek, Alma mater (detail), 2022, privécollectie.

In een tijd van bosbranden en ontbossing stelt de tentoonstelling prangende vragen over de gevaren van de klimaatcrisis, aldus het museum in een persbericht. En wil ze bijdragen aan het debat over de relatie tussen mens en omgeving en over de voorwaarden van ons voortbestaan.

Tijdens mijn bezoek dacht ik echter niet direct aan de klimaatproblematiek. Ik vond Grow vooral een visueel spektakel. Mede dankzij enkele krachtige blikvangers, zoals een boom met een mensenhoofd, een boom-mens met longen en Adam en Eva in het goud. Ben je binnenkort in Wenen? Breng dan vooral een bezoek aan Belvedere. Dat museum is sowieso zeer de moeite waard!

Grow, der Baum in der Kunst, t/m 8 januari 2023 in Belvedere (Unteren Belvedere), wenen, Oostenrijk

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share