Recensies

Barbie viert 60ste verjaardag in Vianen

0 0
Read Time:2 Minute, 39 Second

Recensie

Hoewel je het niet aan haar ziet, is Barbie toch al echt zestig jaar. Haar verjaardag viert ze in Stedelijk Museum Vianen, samen met veel vrienden en vriendinnen. Ken is er uiteraard ook.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Twee Barbiespoppen.

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het brave icoon is gebaseerd op de stoute Duitse pop Lilli. En die was weer gebaseerd op een prostituee uit een strip in de Bild Zeitung.Hoewel het een pikante pop was, zag Ruth Handler, medeoprichter van speelgoedfabrikant Mattel, er wat in. Tijdens een vakantie in Zwitserland zag ze de pop en nam haar mee naar Amerika.

Ze vond al een tijdje dat haar dochter Barbara mooier speelgoed verdiende dan haar papieren aankleedpoppen. Geïnspireerd door Lilli liet ze ontwerper Jack Ryan een eigen pop ontwerpen, met een iets kindvriendelijker voorkomen. Al had het prototype tepels, die de preutse Amerikanen bijna een hartverzakking bezorgden.

De Duitse pop Lilli (links) was de inspiratiebron voor Barbie.

Het ‘verbeterde’ model was tepelloos en zij ging Barbie heten, naar het koosnaampje van Barbara. Voluit heet ze overigens Barbara Millicent Roberts. De pop, die in 1959 voor het eerst te koop was, werd een van de grootste successen van de speelgoedfabrikant. In het eerste jaar verkocht Mattel 300.000 poppen. En tot op de dag vandaag vliegen ze de winkels uit. Ze was zelfs populair bij modeontwerpers die haar gingen kleden. Zo groeide de pop uit tot een waar mode-icoon.

In de loop der jaren had ze talloze beroepen. In eerste instantie vooral ‘vrouwenbanen’, maar inmiddels is Barbie op dat gebied een goed rolmodel voor meisjes. Ze was onder meer ballerina, dokter, popster en astronaut. Qua uiterlijk was ze echter niet altijd een even goed voorbeeld. Haar lichaamsverhoudingen waren namelijk niet heel natuurlijk. Pas in 2016 verschenen er poppen in allerlei vormen en maten, in de fashionistasserie.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Kledingstukken van Barbie.
Barbie Fashionistas, 2016
Enkele Barbies.

En ze heeft een druk sociaal leven. “Geef Barbie een vriend!”, schreven kinderen al enkele maanden na de introductie massaal aan Mattel.En de fabrikant gaf daar gehoor aan. Twee jaar na de ‘geboorte’ van Barbie verscheen Ken ten tonele, die was vernoemd naar Handlers zoon Kenneth. Later kreeg Barbie gezelschap van beste vriendin Midge en in 1968 ook vriendin Christie, de eerste pop met een Afro-Amerikaans uiterlijk. Barbies eigen familie kreeg ook uitbreiding, met jongere zus Skipper.

Deze en veel andere barbiepoppen vieren het drukbezette verjaardagsfeestje in Stedelijk Museum Vianen mee. Allemaal komen ze uit de verzameling van Amel Rood, die ongeveer 400 barbies bezit. Daarvan toont ze er nu zo’n 120. Samen staan de poppen, en hun outfits, garant voor een leuke familietentoonstelling. Waarin je zelf ook heel even Barbie kan zijn. Klim in de reusachtige doos en laat je fotograferen.

Plastic Fantastic – 60 jaar Barbie, t/m 1 juni in Stedelijk Museum Vianen

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share