Nieuws

Drents Museum krijgt herontdekt schilderij van hunebed

1 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Het Drents Museum voegt Hunebed bij Tynaarlo van Willem Roelofs toe aan de collectie Schilders van Drenthe. Het schilderij was tot nu toe onbekend bij het grote publiek, maar werd recentelijk herontdekt in de bedrijfscollectie van de Kamer van Koophandel. Deze schonk het doek aan het museum.

Willem Roelofs, Hunebed bij Tynaarlo, ca. 1861,Drents Museum, schenking Kamer van Koophandel. Foto: JAV Studios.

Als voorloper van de Haagse School, schilderde Roelofs (1822-1897) op verschillende plekken, waaronder Drenthe. Na uitgebreide restauratie is het hunebedschilderij vrijwel in originele staat hersteld. De nieuwe aanwinst is tot en met 28 mei 2023 te zien in het museum in Assen.

Nadat de Kamer van Koophandel Utrecht de Willem Roelofs ontdekte, zocht ze met hulp van het Centraal Museum Utrecht naar een goede plek voor het schilderij. De keus viel op het Drentse museum. “Dit grote schilderij laat op een treffende manier zien hoe Drenthe kunstenaars inspireerde”, aldus Annemiek Rens, hoofdconservator van het Drents Museum. “Het vormt een waardevolle aanvulling op de collectie”.

Ontdekker van plekjes, zo omschreven tijdgenoten Willem Roelofs. De plaatsen waar hij schilderde kenmerkten zich door de ongerepte, weelderige natuur. Hij was een van de eerste kunstenaars die Drenthe ‘ontdekte’. Al in 1848 presenteerde hij op de Brusselse expositie Salon zijn eerste Drentse schilderij, Vue prise sur la Drenthe. In 1861 maakte Roelofs een uitgebreide reis door Drenthe, die begon in Tynaarlo. Daar maakt hij meerdere schetsen van hunebed D6, die hij vervolgens uitwerkte. Het Drents Museum heeft een vergelijkbaar werk Het hunebed van Tynaarlo in langdurig bruikleen van Kunstmuseum Den Haag.

Hunebed D6 is een van de kleinste hunebedden in Drenthe en toch lijkt het op de schilderijen van Willem Roelofs monumentaal te zijn ten opzichte van de omgeving. De voorstelling heeft een mysterieuze sfeer: het hunebed staat op een verlaten vlakte, waar alleen de herder, zijn schaapskudde en een groepje kraaien te vinden zijn.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share