Musea

Nijntje Museum, pretpark voor de allerkleinsten

0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

’s Werelds beroemdste konijn Nijntje viert vandaag haar 68ste verjaardag (het is haar niet aan te zien). Als cadeau kreeg ze van de gemeente Utrecht een geheel vernieuwd huis. Het flink uitgebreide Nijntje Museum in Utrecht is vanmiddag officieel heropend.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Het is een drukte van belang in de Agnietenstraat, tussen het Centraal Museum en het tegenoverliggende Nijntje Museum. Een grote stoet genodigden kijkt toe hoe de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma en Nijntje samen de deur van het vernieuwde museum openen met een gouden sleutel.

De eerste keer dat het Nijntje museum opende was in februari 2016, als opvolger van het Dick Bruna Huis, dat zich in hetzelfde gebouw bevond. Vanaf dag één was het een plek die ouders met kinderen goed wisten te vinden. Begrijpelijk, want het museum is een speelparadijs voor de jonge fans van het konijntje. Het is een plek waar de wereld van Nijntje tot leven komt.

In het vernieuwde museum is dat nog veel meer het geval, want het pand is bijna verdubbeld in oppervlakte. Daardoor beschikt het nu ook over een museumcafé – met stoelen in de vorm van Nijntje – en een filmzaal waar Boris Beer een avontuur beleeft in een 360 graden-projectie. De film blijkt direct al een groot succes. De aanwezige peuters en kleuters volgen de beer door de hele zaal en tellen enthousiast mee: “één, twee, drie vier”.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Meer nog dan een museum is het Nijntje Museum een pretpark voor de allerkleinsten. Ze kunnen zich naar hartenlust onderdompelen in de wereld van Nijntje en haar vriendjes. Waarbij ze ook nog het een en ander leren. In het ‘ziekenhuis’ komen ze bijvoorbeeld spelenderwijs iets te weten over de menselijke anatomie. En her en der staan zuilen die geuren van alledaagse dingen bevatten. Het museum prikkelt alle zintuigen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

In de beroemde boekjes van Dick Bruna beleeft Nijntje allerlei avonturen, die haar op uiteenlopende plekken brengt. Ook in haar museum blijft het leergierige konijntje niet op één locatie. Ze bezoekt onder meer de  Boerderij van Jan, waar verschillende dieren wonen, een winkel, compleet met paskamer en lachspiegel en begeeft zich zelfs in het verkeer, op een heus verkeersplein.

Op dat plein rijdt een meisje in haar rolstoel rond, want het museum is geheel rolstoelvriendelijk. Ook is er rekening gehouden met kinderen met zicht- of gehoorbeperkingen. Het is zelfs geschikt voor prikkelgevoelige kinderen; die kunnen tot rust komen in een van de prikkelarme cabines. Het vernieuwde en uitgebreide Nijntje Museum is er voor iedereen en natuurlijk vooral voor kinderen.

Nijntje Museum, Utrecht, geopend van dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share