Nieuws

Singer Laren krijgt kunstcollectie

0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

Museum Singer Laren heeft een omvangrijke kunstcollectie gekregen. De schenking is afkomstig van een Nederlands verzamelaarsechtpaar, dat anoniem wil blijven en omvat in totaal 33 schilderijen. De werken sluiten naadloos aan op de verzameling hoogtepunten van Nederlandse avant-gardekunst die permanent in Singer Laren te zien zijn.

Een van de geschonken werken is een schilderij van Piet Mondriaan. “In de collectie van Singer Laren, museum van het Nederlandse modernisme, mag een werk van Piet Mondriaan niet ontbreken”, vindt directeur Jan Rudolph de Lorm. “Het schilderij Anemonen in een vaas vult die lacune op en daar zijn we zeer dankbaar voor.”

Piet Mondriaan, Anemonen in een vaas, ca. 1908-1909, olieverf op doek, Singer Laren.

De schenking bevat daarnaast twee schilderijen van Kees van Dongen: Schovenbindsters  en Vrouw met roos. Volgens het museum zijn die een “prachtige aanvulling” op Van Dongens Gezicht op het casino in Cannes en Het blauwe hoedje die zich al deel uitmaakten van an de eigen collectie.

Van Dongen maakte Schovenbindsters toen hij in de zomer van 1905 bij de Nederlandse kunstenaar Otto van Rees in Fleury-en-Bière verbleef. In oktober van datzelfde jaar exposeerde Van Dongen dit sleutelwerk bij Galerie E. Druet. Deze tentoonstelling droeg in hoge mate bij aan de doorbraak van Van Dongen als een van de toonaangevende avant-gardekunstenaars in de Parijse kunstscène.

Verder bestaat de geschonken colelctie uit werk van onder anderen Leo Gestel, Ferdinand Hart Nibbrig, Théo Van Rysselberghe en Jan Sluijters. De 33 schilderijen zijn tot en met 3 september allemaal te zien in Singer Laren als onderdeel van de tentoonstelling Liefde voor kleur.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share