Nieuws

Hermitage gaat verder als H’ART Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 54 Second

De band met het voormalige moedermuseum Hermitage in Sint-Petersburg was vanwege de inval van Rusland in Oekraïne al verbroken en vanaf 1 september bestaat Hermitage Amsterdam ook in naam niet meer. Directeur Annabelle Birnie maakte vandaag de nieuwe naam bekend: H’ART Museum.

Foto: Janiek Dam.

Het museum gaat samenwerken met British Museum, Centre Pompidou en Smithsonian American Art Museum. Door de verbintenis met deze internationale topmusea komen wereldberoemde kunstcollecties naar Amsterdam.

“Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule”, aldus Birnie. “We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.”

Centre Pompidou heeft een van de belangrijkste collecties moderne en hedendaagse kunst in Europa. Het British Museum kent als een van de oudste musea ter wereld een collectie die continenten en oceanen omspant. En Smithsonian American Art Museum (SAAM) is een van de bekendste musea van het Smithsonian Institution. SAAM is het belangrijkste museum voor Amerikaanse kunst en kunstnijverheid.

Directeur Birnie: “Het is een spannende nieuwe stap, deze eigentijdse en toekomstbestendige samenwerkingsformule”, aldus Birnie. “We bouwen voort op onze ervaring binnen het internationale veld en slaan onze vleugels uit. We komen met een programmering die meerstemmig en actueel is. Van grote kunsttentoonstellingen tot intieme presentaties.”

De eerste grote tentoonstelling van H’ART Museum is de Kandinsky-tentoonstelling die het maakt in samenwerking met Centre Pompidou. Die opent naar verwachting medio 2024. Ook nu is er al werk uit de collectie van een van de museumpartners in Amsterdam te zien. In de speciaal daarvoor ingerichte gloednieuwe H’ART Museumzaal toont het Smithsonian American Art Museum de video-installatie Clubbing van Martine Gutierrez (1989).

Nieuw is ook het werk van Patricia Kaersenhout (1966) uit de ABN AMRO Collectie dat te zien is in het kader van het Herdenkingsjaar Slavernijverleden (1 juli 2023 tot 1 juli 2024). Ook besteedt het museum in 2025 aandacht aan het 750-jarig bestaan van Amsterdam. Dit doet het met een grote tentoonstelling, in samenwerking met The Leiden Collection, een van ‘s werelds belangrijkste particuliere collecties zeventiende-eeuwse Nederlandse kunst. In de expositie zijn onder meer alle zeventien Rembrandts uit die verzameling te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share