Geen categorie

Noordbrabants Museum koopt weer een Van Gogh

0 0
Read Time:2 Minute, 17 Second

Het Noordbrabants Museum heeft opnieuw een werk van Vincent van Gogh gekocht. Het legde recent op een veiling bij Christie’s in Londen de hand op een portret van een vrouw uit de omgeving van Nuenen, uit 1885.

Vincent van Gogh neemt in het Noordbrabants Museum een belangrijke plaats in. De wieg van de schilder stond immers in Noordbrabant. Kop van een vrouw is de vierde aankoop van een Van Gogh in een periode van vier jaar. In totaal bezit het museum nu vijf werken van de kunstenaar. Tevens heeft het ook nog acht bruiklenen ter beschikking.

Vincent van Gogh, Kop van een vrouw, februari-maart 1885, Het Noordbrabants Museum.

Kop van een vrouw maakt deel uit van een belangrijke reeks in Nuenen vervaardigde werken, ontstaan tussen november 1884 en mei 1885. Van Gogh wilde een goede figuurschilder worden en maakte daarom enkele tientallen kopstudies. Zijn vorderingen op dit gebied kwamen kort daarna tot uiting in zijn meesterwerk De aardappeleters. Binnen het Brabantse oeuvre is Kop van een vrouw een relatief kleurrijk werk. Het is een van de weinige kopstudies met een lichte, gekleurde achtergrond.

Van Gogh schilderde diverse boeren en landarbeiders uit Nuenen en omgeving. Met hun doorleefde gezichten vertegenwoordigden zij het zware boerenleven, dichtbij de natuur. Van Gogh was met name geïnteresseerd in modellen met karakteristieke gelaatstrekken. Deze onbekende vrouw met haar markante voorkomen moet Van Gogh zijn bevallen, want hij legde haar meermaals vast. De contouren van haar profiel liet hij krachtig afsteken tegen de lichte achtergrond. Speels springt het haar van zijn model op achter de muts. Het Noordbrabants Museum had nog geen portret van Van Gogh in zijn bezit.

Volgens het museum is een dergelijke kostbare aankoop allesbehalve vanzelfsprekend. “Zoals bij veel aanwinsten werd ook dit schilderij volledig verworven met externe gelden”, vertelt directeur Charles de Mooij. “Een groot deel werd bijeengebracht door de deelnemers van de BankGiro Loterij. Het resterende bedrag werd toegezegd door sponsoren en particulieren die het museum reeds vele jaren ondersteunen. Hartverwarmend!”

Voordat het museum tot aankoop overging vroeg het de experts van het Van Gogh Museum het werk te onderzoeken. In Amsterdam werd het schilderij uitgebreid onderzocht, onder meer met behulp van UV-licht, röntgen en microscoop. Ook het schildersdoek werd geanalyseerd, waarbij bleek dat het doek afkomstig van dezelfde rol als drie andere Nuenense werken. Op grond van de positieve bevindingen startte het Noordbrabants Museum vervolgens onderhandelingen met de verkopers. Dat leidde medio augustus tot een akkoord.

De nieuwe aanwinst is van donderdag 3 tot en met zondag 6 september te zien in het Noordbrabants Museum. En vanaf eind maart 2021 krijgt het doek een vaste plek in de dan geheel vernieuwde permanente presentatie Van Gogh in Brabant.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share