Nieuws

Stedelijk Museum Schiedam jaar dicht wegens renovatie

0 0
Read Time:2 Minute, 0 Second

Stedelijk Museum Schiedam sluit een jaar lang de deuren vanwege een grootschalige renovatie. Het museum is nog tot en met 4 oktober open.

Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

Gemeente Schiedam gaat het rijksmonument renoveren waarin Stedelijk Museum Schiedam sinds 1940 is gevestigd. In het voormalige Sint Jacobs Gasthuis uit 1787 komt onder meer een nieuwe klimaatinstallatie.

Met de renovatie neemt het museum afscheid van de moppertoppers, waaronder het lawaai van de klimaatinstallatie, is te lezen in een persbericht. “We zijn zeker niet rouwig dat we daar dag tegen moeten zeggen”, aldus directeur Deirdre Carasso. “Hetzelfde geldt voor de kozijnrot en de tocht in het entreegebied. Hoe fijn mensen ons museum ook vinden, door dat laatste kon het vooral op winterse dagen onprettig zijn om nog even iets bij ons te drinken.”

Alle museummedewerkers verheugen zich ook op een licht trappenhuis en moderne snellere lift, schrijft het museum. Ook wordt de verlichting vernieuwd. “Na de opening kan de kunst echt stralen”, zegt Carasso.

Als het gebouw dicht is, duikt het museum elders in de stad op. Carasso: “We vertellen de verhalen van de stad, van vroeger en nu. We zijn het komende jaar zichtbaar in de stad en werken daarbij samen met onder andere de historische vereniging en het stadsarchief.” Zo doet het museum tijdens de sluiting onderzoek naar de historische collectie.

Zaaloverzicht in de tentoonstelling Manzoni in Holland, eerder te zien in Stedelijk Museum Schiedam. Foto: Evert-Jan Pol.

In 2018 werd tien procent van die historische collectie bekeken, nu komt de rest aan de beurt. Het gaat om ongeveer zevenduizend objecten. Net als eerder werkt het museum daarbij samen met experts én Schiedammers.  Vanaf januari 2021 kan iedereen het ‘kijkdepot’ bezoeken, om te kijken of om verhalen te vertellen over de voorwerpen.

Stedelijk Museum Schiedam is de laatste week langer open dan gebruikelijk. Van dinsdag 29 september tot en met zondag 4 oktober is iedereen welkom vanaf 10.00 uur, een uur eerder dan gewoonlijk. Zaterdag 3 oktober mogen bezoekers blijven tot 21.00 uur.

Het museum heropent naar verwachting in het najaar van 2021. De tentoonstelling Jungle, met werk van kunstenaar Zoro Feigl, zal dan de helft van het museum beslaan. Na heropening staat Carasso niet meer aan het roer. Zij stapt half december over naar Bibliotheek Utrecht.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share