Nieuws

Museum Fenix zoekt koffers en verhalen

0 1
Read Time:2 Minute, 3 Second

Enkele tientallen koffers zijn achtergelaten in Bibliotheek Neude in Utrecht. Ze bevatten geen boeken, maar misschien wel verhalen. Over enkele reizen naar verre, vreemde landen. Het nog te openen museum Fenix verzamelt de koffers én de verhalen.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Leest u de site graag en heeft u wel een zakcentje over voor een arme schrijver? Klik dan op de knop ‘doneren’.Miljoenen mensen vertrokken in vervlogen tijden vanuit Rotterdam met de Holland-Amerika Lijn naar de Verenigde Staten, om daar hun geluk te beproeven. Hun meubels en andere goederen werden vóór verscheping opgeslagen in de San Franciscoloods. Inmiddels is die loods opgesplitst in twee loodsen: Fenixloods I en II. Fenixloods II is het toepasselijke toekomstige onderkomen van museum Fenix, dat in het teken zal staan van migratie.

De Fenixloods droeg ook al de perfecte naam voor dit museum. De Feniks, die mythische vogel die herrijst uit zijn eigen as, staat immers symbool voor een nieuw begin. En dat is wat de immigranten ook zochten. Fenix opent naar verwachting in 2024 en vertelt dan de verhalen van velen van hen, aan de hand van (hedendaagse) kunst, fotografie en historische objecten.

Onderdeel van de vaste presentatie is een doolhof, opgebouwd uit tweeduizend koffers. Die moet de reis symboliseren die de vele avonturiers maakten naar een nieuw vreemd land, vergezeld door de nodige koffers.

Voor het doolhof is Fenix op zoek naar koffers. Deze maand reizen medewerkers van het museum stad en land af om uiteenlopende exemplaren in te zamelen. Het museum deed oproepjes in de media aan mensen die oude koffers in huis hebben waar ze niets mee doen. Die kunnen ze doneren voor het kofferlabyrint.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Afgelopen zondag was Bibliotheek Neude in Utrecht een van de inzamellocaties. Rond de klok van 11 uur was er al een flink aantal koffers afgeleverd. De ene koffer was ook echt met de vorige eigenaar op reis geweest en de ander was op de kop getikt in een kringloopwinkel. Wat voor avonturen zo’n koffer heeft beleefd, is niet altijd bekend, al kunnen versieringen wel een tipje van de sluier oplichten. Zo was één koffer helemaal naar Indonesië gereisd, getuige een oude deels afgebladderde sticker. En een ander heeft overnacht in Hotel St. Gotthard in Zürich. Als de koffers konden praten, hadden ze vast en zeker veel spannende verhalen te vertellen.

Wil je ook een koffer doneren? Kijk dan op de site van Fenix hoe je dat kunt doen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share