Nieuws

Groninger Museum koopt zeldzame gouden dubloen

0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

Het Groninger Museum heeft op een online veiling in Spanje een zeldzame munt gekocht. Het gaat om een gouden dubloen uit de periode 1589-1591. De in opdracht van de Groninger Ommelanden geslagen munt was slechts bekend uit archiefbronnen.

Ommelander munten komen weinig voor, aldus het museum in een persbericht. Deze dubloen, beter bekend als gouden dubbele Spaanse dukaat, is in Culemborg door muntmeester Hendrik Craeyvanger geslagen. De Ommelander muntslag begon in 1578 in Appingedam op gezag van de heren van de Ommelanden, die daarmee de eeuwenoude muntslag van de stad Groningen tartten. De Ommelanden is de oude naam voor de gebieden in de provincie Groningen die buiten de stad Groningen liggen.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Beide kanten van de dubloen. © Foto: Monedalia Barcelona.

Munten moesten betrouwbaarheid uitstralen. Daarom maakten onbekende munthuizen vaak imitaties van bekende munten. De Spaanse dubloenen waren in heel Europa goed bekend. Vandaar dat de Ommelanden deze munt hebben laten slaan.

Op de munt staan de hoofden van de Spaanse koning Ferdinand en koningin Isabella afgebeeld. Op de keerzijde staat een adelaar die met zijn vleugels het wapen van Spanje beschermt. Op de linkervleugel van de adelaar is in het klein het wapen van de Ommelanden te zien. Dat wapen was in 1578 ingevoerd en is nog altijd in het Groninger provinciewapen te zien. De munt behoort tot de oudste afbeeldingen van dit elfhartenwapen.

Conservator Egge Knol is zeer verheugd over deze toevoeging aan de collectie van het Groninger Museum: “De Ommelander muntslag behoort tot de vele verhalen van de rivaliteit tussen Stad en Ommeland. Het is fantastisch dat dit verhaal versterkt wordt met deze tot recent onbekende gouden dubloen.”

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share