divers

De poppenkast van Moesman

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
Poppenkast gemaakt door Joop Moesman.

Een poppenkast, die kreeg Felix Visser in de jaren vijftig voor zijn tiende verjaardag. En niet zomaar één. Zijn stiefvader Joop Moesman (1909-1988) maakte de manshoge kast speciaal voor hem. De creatie is nog tot en met zondag te zien in het in een galerie aan de Utrechtse Schoutenstraat nagebouwde atelier van Moesman.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

“Het was een prachtig cadeau”, zegt Visser over de poppenkast. Drie van de oorspronkelijk vijf poppen zijn bewaard gebleven. Moesman maakte die samen met zijn echtgenoot, Vissers moeder.

Visser is degene die het atelier van zijn stiefvader namaakte. Hij en zijn stiefzus Remke Moesman hebben veel eigendommen van de Utrechtse surrealist bewaard, zoals een tekentafel, een verfkast en een luie stoel. Aan de muren hangen originele tekeningen van de kunstenaar.

Op Moesmans schildersezel staat zijn laatste en onvoltooide schilderij: Vooruitzicht. Op de ezel is ook een kleine voorstudie bevestigd en achter op de muur hangt er ook één. Een andere voorstudie  – als lithografie  – is momenteel te zien in de grote Moesmantentoonstelling De tranen van Eros in het Centraal Museum.

In de vitrine hangt een reproductie van Het gerucht, Moesmans bekendste schilderij. Het origineel uit 1937 is in het bezit van de familie Heineken. Het werk toont een blote dame die met een viool op de bagagedrager door de Utrechtse Rijnstraat fietst. Burgemeester Van Zanen begeleidde het werk op 15 februari naar de galerie, als in een processie. Dat zegt iets over de status van Moesman.

Inrichting van het atelier, met op de achtergrond op de ezel Moesmans laatste onvoltooide schilderij.

“Hij had ook wel iets goed te maken”, vindt Visser. “Een eerdere burgemeester heeft het schilderij laten verwijderen uit een tentoonstelling.” Inderdaad, de toenmalige Utrechtse burgemeester Ter Pelkwijk vond het origineel schadelijk voor de zedigheid, en liet het in 1947 verwijderen van een tentoonstelling van genootschap Kunstliefde.

In zijn geboortestad krijgt de kunstenaar 32 jaar na zijn dood een soort eerherstel. Tot en met eind mei vinden er in Utrecht onder de naam Moesmanie2020 verschillende Moesman-gerelateerde activiteiten plaats. Zoals dus de grote expositie in het Centraal Museum, waar een groot aantal werken van Moesman hangen, waaronder veel naakten.

Het nagebouwde atelier van Joop Moesman is nog te bezoeken tot en met zondag 1 maart in Galerie Niek Waterbolk, Schoutenstraat 10, Utrecht.

Lees ook: Joop Moesman en de spoorwegen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share