Nieuws

Fries Museum toont collectie National Portrait Gallery

0 0
Read Time:1 Minute, 44 Second

Het Fries Museum haalt portretten uit de beroemde National Portrait Gallery in Londen naar Leeuwarden. Komend najaar opent daar de tentoonstelling Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery.

De National Portrait Gallery in Londen is is volledig gewijd aan portretten van beroemde personen uit de (Britse) geschiedenis. Het in 1856 opgerichte museum heeft met meer dan 215.000 werken de grootste portrettencollectie ter wereld.

Vanwege een grootschalige renovatie is National Portrait Gallery tot het voorjaar van 2023 gesloten voor publiek. In de tussentijd organiseert het museum tentoonstellingen in andere musea; in het Verenigd Koninkrijk en dus ook daarbuiten.

Nicholas Hilliard, Queen Elizabeth I, circa 1575 © National Portrait Gallery, Londen. Aangekocht met dank aan Art Fund, 1965.

De expositie Icons in het Fries Museum toont schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen van grootheden als Peter Paul Rubens, Anthony van Dyck, Andy Warhol en Marlene Dumas. Onder de geportretteerden bevinden zich wereldberoemde iconen als koningin Elizabeth I, William Shakespeare, Audrey Hepburn, David Beckham en Malala Yousafzai. Aan de hand van bijna honderd meesterwerken onderzoekt de expositie het complexe en fascinerende genre van de portretkunst.

Al sinds de prehistorie is de mens gefascineerd door de menselijke beeltenis. Icons laat zien hoe meesters uit de westerse traditie uiting hebben gegeven aan die fascinatie door de eeuwen heen. De diversiteit en sociale functie van portretkunst worden blootgelegd aan de hand van de thema’s macht, roem, identiteit, zelfportret, vernieuwing en liefde en verlies.

Een van de reizende schilderijen is een portret van Koningin Elizabeth I uit omstreeks 1575 van Nicholas Hilliard. Oogverblindende kleding en juwelen symboliseren haar rijkdom en gezag. Ook een zelfportret van de gevierde hedendaagse kunstenaar David Hockney komt naar Leeuwarden. Zonder voorbereidende schetsen of fotografische referenties zette hij zichzelf rechtstreeks levensgroot op het doek.

De tentoonstelling wordt aangevuld met diverse werken uit de verzameling van het Fries Museum. De toegevoegde werken illustreren de dwarsverbanden tussen de Engelse en de Friese collectie.

Icons: topstukken uit de National Portrait Gallery, 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share