Nieuws

Museumvereniging geeft 10 miljoen aan musea

0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Alle musea die de Museumkaart accepteren ontvangen van de Museumvereniging een voorschot ter grootte van twee maanden kaartbezoek. In totaal gaat het om circa 10 miljoen euro. Hier wil de vereniging ervoor zorgen dat de musea tijdens de gedwongen sluiting toch meer geld in kas hebben.

Museum aan het Vrijthof in Maastricht. Foto: Evert-Jan Pol.

Omdat de Nederlandse musea sinds 13 maart dicht zijn, lopen ze forse bedragen aan inkomsten mis. Een enquête onder de leden van de Museumvereniging maakte recent duidelijk dat een van de vijf musea vreest in mei geen salarissen, vakantiegeld of rekeningen te kunnen voldoen. Vorige week maakte het Tassenmuseum in Amsterdam als eerste bekend definitief te sluiten, als gevolg van de coronacrisis.

Inmiddels bieden regelingen uit het noodpakket van het ministerie van OCW, andere overheden en publieke en private fondsen enige verlichting. Maar de tijdelijke sluiting duurt tot ten minste 20 mei en ook na heropening zullen de publieksinkomsten waarschijnlijk lager uitvallen.

Stichting Museumkaart is ook de publiekscampagne Bewaar je kaart, geniet later gestart. Daarin worden kaarthouders opgeroepen geen gebruik te maken van verlenging van de doorlooptijd die ze automatisch krijgen, maar dit om te zetten in een ‘donatie’ aan de musea. Tot nu toe heeft 92 procent van de ruim 25.000 kaarthouders die gehoor gaven aan deze oproep gekozen voor donatie. Ook is kaarthouders gevraagd hun kaart te verlengen, zodat inkomstenderving uit de Museumkaart zo klein mogelijk blijft.

Lees ook: Anderhalve meter? Geen probleem

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share