Nieuws

Van Bommel van Dam verhuist naar postkantoor

0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Museum Van Bommel van Dam in Venlo heropent volgend jaar in een voormalig postkantoor. De verbouwing daarvan ging onlangs van start, met inachtneming van de coronamaatregelen.

Postkantoor met gevelbanier.

Iedere Venlonaar kent het iconische gebouw aan de Keulsepoort. het pand is een voorbeeld van het traditionalisme. Deze architectuurstroming was populair in de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. De stroming, ook wel Delftse School genoemd, greep terug op de traditionele (plattelands)architectuur. Belangrijke kenmerken zijn het gebruik van baksteen en hellende daken.

Volgens directeur Paulo Martina wordt Van Bommel van Dam op de nieuwe locatie niet alleen een museum voor moderne en hedendaagse kunst. “Het wordt een platform dat middenin de samenleving staat; een plek waar verschillende mensen, disciplines en domeinen elkaar ontmoeten, inspireren, van elkaar leren én elkaar versterken door verbindingen aan te gaan.”

De voor iedereen toegankelijke publieksruimte op de begane grond wordt bijvoorbeeld het toneel voor allerlei publieksactiveiten. Ook komen daar een museumcafé, museumwinkel en de kunstuitleen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Artist impression. Beeld: BiermanHenket.
Artist impression. Beeld: BiermanHenket.

De renovatie vindt plaats naar een ontwerp van architectenbureau BiermanHenket. Twee opvallende nieuwe elementen zijn het zogeheten kunstvenster en het dakterras. Die zijn zijn straks zichtbaar vanaf het station. Het kunstvenster, een door het dak uitstekend raam, wordt bekleed met ‘enveloppen’, een verwijzing naar het verleden van het gebouw.

Van Bommel van Dam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. De collectie bestaat uit onder meer schilderijen, tekeningen, sculpturen en fotografie, van voornamelijk Nederlandse kunstenaars. De basis werd gelegd door de schenking van ruim 1100 werken aan Venlo door het echtpaar Maarten en Reina van Bommel-van Dam. Hun voorwaarde was dat de gemeente die zou onderbrengen in een museum. Dat museum opende in 1971.

Naar verwachting heropent Van Bommel van Dam in het voorjaar van 2021.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share