Nieuws

Expositie vader en zoon Van de Velde jaar verschoven

0 0
Read Time:2 Minute, 14 Second

Als gevolg van het coronavirus heeft het Scheepvaartmuseum in Amsterdam de geplande tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse zeeschilders Willem van de Velde de Jonge en de Oude een jaar verschoven. Deze staat nu gepland voor oktober 2021.

De Zeeslag bij Kijkduin, 21 augustus 1673, Willem van de Velde de jonge, circa 1687.

“Vanwege het bijzondere karakter van deze tentoonstelling wil Het Scheepvaartmuseum zoveel mogelijk bezoekers laten genieten van de werken van vader en zoon Willem van de Velde”, aldus directeur Michael Huijser. “Op dit moment is de ontwikkeling van het coronavirus onzeker. Daarom kiest het museum ervoor de Van de Velde tentoonstelling te verplaatsen naar een meer zekere periode.”

Willem van de Velde de Oude (1611-1693) en zijn zoon Willem van de Velde de Jonge (1633-1707) waren toonaangevende maritieme schilders. Van de Velde de Oude zette in de jaren dertig van de zeventiende eeuw een werkplaats voor maritieme kunst op. Om zich te onderscheiden van anderen legde hij zich uiteindelijk toe op het maken van extreem gedetailleerde en zeer arbeidsintensieve penschilderingen. Ze waren zo gedetailleerd om hij, met gevaar voor eigen leven verschillende zeeslagen bijwoonde. Op lange stroken papier legde hij met een grafietstift het verloop van de strijd vast.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Willem van de Velde de Oude, Gevecht tussen de retourvloot van Pieter de Bitter en een Engels eskader in de haven van Bergen in Noorwegen.
Willem van de Velde de Jonge, Schepen in een sterke wind onder een donkere lucht.

Willem van de Velde de Jonge leerde het vak bij Simon de Vlieger, een vriend van zijn vader en een van de beste zeeschilders van zijn tijd. In tegenstelling tot zijn vader maakt Van de Velde de Jonge maritieme voorstellingen in olieverf. Hij ontwikkelde hij een eigen geraffineerde stijl waarin het licht en de ruimte van kusten en zeeën vol bedrijvigheid en vaartuigen te zien is.

Samen runden de Van de Veldes runden een succesvol atelier. Tot hun klantenkring behoorde bijvoorbeeld de invloedrijke familie de’Medici in Florence. Later schopten ze het tot hofschilders van de Engelse koning Charles II.

In de geplande tentoonstelling komen ongeveer 40 schilderijen en 35 teke­ningen uit binnen- en buitenland samen, waaronder vele bruiklenen. De werken variëren van ruwe schetsen, kalme zeegezichten, dramatische stormen tot monumentale zeeslagen. Ook zijn er twee monumentale wandtapijten te zien, die de kunstenaars maakten in opdracht van Charles II. Volgens het Scheepvaartmuseum is het zeer uitzonderlijk dat zoveel werk van vader en zoon Van de Velde in één expositie te zien is.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share