Nieuws

Anne de Haij directeur Stedelijk Museum Schiedam

0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Anne de Haij wordt per 1 februari 2021 directeur van Stedelijk Museum Schiedam. Ze volgt Deirdre Carasso op, die leiding gaat geven aan Bibliotheek Utrecht.

Anne de Haij (1983) werkt nu nog bij Kunstmuseum Den Haag. Daar is ze actief als als strategisch adviseur van de directie en als project- en programmaleider. In die hoedanigheid was ze verantwoordelijk voor het Mondriaanjaar en het project Glans en geluk. Kunst uit de Wereld van de Islam.

Anne de Haij. Foto: Marwan Magroun.

Anne de Haij werkt ruim zes jaar bij het Kunstmuseum. Ze vertelt dat ze na jaren in een groot museum uitkijkt om in een kleinere organisatie te werken. “Het Stedelijk Museum Schiedam is een plek waar de directeur niet alleen bestuurt, maar ook het plein veegt voor een evenement of de laatste bijschriften plakt voor een opening.”

Ze gaat graag in gesprek met Schiedammers. “Van, voor en door de stad ben je niet op papier, daarvoor ga je de wijk in, praat je met bewoners en werk je samen met ondernemers.” In Den Haag leverde ze een grote bijdrage aan het maatschappelijk beleid, met als bekendste pijler het programma Stad naar het Museum. “Dat lijkt op Mijn Schiedam, waarbij het museum samenwerkt met bewoners. Uitgangspunt is dat iedereen zich thuis voelt in het museum.”

De Haij gaat de huidige koers van het Stedelijk Museum Schiedam voortzetten. “Ik vind de moderne, slimme en nuchtere aanpak van het museum geweldig en heb zin daar de komende jaren opnieuw stappen in te zetten.”

Ze broedt al op ideeën voor historische, moderne en hedendaagse kunsttentoonstellingen. Dat laatste sluit aan bij de programmalijn nieuwe kunst, waarvoor Stedelijk Museum Schiedam vanaf 2021 rijkssubsidie krijgt. Het gaat om een nieuwe generatie kunstenaars die opereert op het snijvlak van fotografie, design, illustratie en nieuwe media. Deze kunstenaars kaarten thema’s aan als intersectionaliteit, modern feminisme en sociale ongelijkheid.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share