Nieuws

Musea in zwaar weer vanwege corona

0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

Musea hebben grote financiële zorgen door de tijdelijke sluiting vanwege het coronavirus. Zo geeft een vijfde aan al vanaf volgende maand problemen te verwachten bij het doorbetalen van salarissen. Dat blijkt uit onderzoek van de Museumvereniging onder haar leden. De vereniging roept verhuurders van museumgebouwen op de huur tijdelijk kwijt te schelden.

Musea hebben vaak weinig reserves, ondanks een sterke stijging van de eigen inkomsten. De huidige noodregelingen zijn veelal onvoldoende een oplossing, denkt de Museumvereniging. Zo zou de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) in de huidige vorm slechts dertig procent van derving van publieksinkomsten dekken, omdat subsidies in deze regeling als de omzet gelden.

Rijksmuseum Twenthe. Foto: Evert-Jan Pol.

Bovendien hebben veel musea hun piek in bezoekers in het voorjaar, als de toeristenstroom weer op gang komt. Daarnaast zijn er openluchtmusea die alleen in het voorjaar en in de zomer open zijn. Bij deze musea komt de tijdelijke sluiting extra hard aan, schrijft de Museumvereniging.  Niet alleen de musea zelf lijden hieronder, ook de mensen die zij inhuren verliezen inkomsten.

In de afgelopen jaren is de museumsector minder afhankelijk geworden van subsidies geworden, maar een gezonde, sterke economie blijft belangrijk. Om overeind te blijven is nu dus stevige steun nodig, vindt de Museumvereniging. Ze roept overheden daarom op om voor musea de gemeentebelastingen plus een half jaar huur kwijt te schelden. Verder pleit de vereniging voor een overbruggingsfonds en verruiming van de Geefwet. Dankzij die wet komen eenmalige giften, nalatenschappen en periodieke schenkingen aan goede doelen, zoals musea in aanmerking voor giftenaftrek.

De Museumvereniging verwacht dat musea zodra ze weer open open mogen snel kunnen opstarten. Hun gebouwen en collecties zijn er immers nog. Tegelijkertijd zullen ze het vooral van hun vaste presentaties moeten hebben, omdat er voor duurdere tijdelijke tentoonstellingen veel minder ruimte zal zijn. Bovendien is de verwachting dat het publiek bij heropening voorlopig maar mondjesmaat zal terugkomen, omdat mensen zich zich niet zomaar in grote groepen en op drukke plekken zullen begeven. Al met al is er dus voor langere tijd financiële zekerheid nodig, zodat een goed en toegankelijk cultuuraanbod in alle regio’s mogelijk blijft, aldus de Museumvereniging.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share