divers

Foto van de dag: Jacobibrug

0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

De Nederlandse musea zijn in verband met corona tot en met 1 juni gesloten voor publiek. Daarom hebben we een tijdelijke nieuwe rubriek in het leven geroepen: Foto van de dag. Tot de musea weer open zijn, plaatsen we dagelijks een foto van een werk uit een huidige tentoonstelling. Vandaag: de Utrechtse Jacobibrug in Rijksmuseum Twenthe.

Tekst: Evert-Jan Pol

De tentoonstelling Tekenen = Denken vertelt aan de hand van tachtig tekeningen het verhaal van de achttiende eeuw. Ze maken de grote veranderingen zichtbaar die Nederland doormaakte in deze tijd. Bijvoorbeeld op het gebied van de kunsten.

Cornelis Pronk, Gezicht op de Jacobibrug te Utrecht, 1736 of eerder, Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, Brussel.

In die eeuw bestond de overtuiging dat de mens zichzelf moet kunnen ontwikkelen. Leren tekenen was heel belangrijk. Op nieuwe tekenacademies konden mensen het tekenen onder de knie proberen te krijgen. Tekenen als zelfstandige kunstvorm kreeg daardoor een flinke impuls. Voor die tijd gold tekenen voornamelijk als studiemiddel voor beeldende kunsten.

Kunstenaars gingen op pad, met een schetsboek in de hand. Ze maakten natuurgetrouwe tekeningen in de buitenlucht. Zo ook Cornelis Pronk (1691-1759), die het hele land door reisde, waar hij ter plekke schetsen maakte. Later werkte hij die uiterst nauwkeurig uit. In Utrecht legde hij de Jacobibrug schetsmatig vast. Het uiteindelijke uitgewerkte resultaat reisde zelf ook rond. Het werk is onderdeel van de collectie van Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België in Brussel en maakte voor deze expositie een uitstapje naar Enschede.

Meer foto’s in deze serie

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share