Nieuws

Musea kopen samen installatie Navid Nuur

0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Stedelijk Museum Schiedam en Schunck Museum in Heerlen hebben samen een installatie van Navid Nuur aangekocht. Het kunstwerk SMOKEBOMBSMOKE bestaat uit vier doeken en de mobiele telefoon die het maakproces filmde.

Navid Nuur, SMOKEBOMBSMOKE, 2012, gekleurde rookgranaten, canvas, smartphone, collectie Stedelijk Museum Schiedam en Schunck Museum Heerlen.

In het filmpje op die telefoon is te zien hoe de kunstenaar de doeken kleurde. In plaats van een kwast stak hij verschillende rookbommen af. De rook zorgde voor de kleuren en de tekening. Navid Nuur (1976) maakte het werk in een verlaten industrieel pand in Grenoble. De wanden en ramen plakte hij af, zodat de sporen van de rook alleen op de lege doeken achterbleven.

Mobiele telefoon met filmpje van het maakproces, onderdeel van SMOKEBOMSMOKE (2012) van Navid Nuur, collectie Stedelijk Museum Schiedam en Schunck, Heerlen.

“Het werk sluit fantastisch aan bij onze kunst uit de jaren zestig en zeventig met abstracte, soms monochrome doeken”, zegt Catrien Schreuder, hoofd tentoonstellingen en collecties bij Stedelijk Museum Schiedam. “De kunst in die periode onderzocht nieuwe maakprocessen, bijvoorbeeld door toeval of natuurlijke processen. Denk aan de appelboomblaadjes op het drieluik van herman de vries. Hij schakelde de natuur in om het werk te maken en liet aan het toeval over hoe het eruit kwam te zien. Die aanpak lijkt op Nuurs werkwijze waarbij de rookbommen het resultaat van het schilderij bepalen.”

Navid Nuur, SMOKEBOMSMOKE, 2012 (detail), collectie Stedelijk Museum Schiedam, Schucnk Heerlen.

Bij Schunck Museum sluit SMOKEBOMBSMOKE aan “bij een tendens in de collectie van het zoeken naar, en het overschrijden van, de grenzen van het canvas”, zegt artistiek leider Fabian de Kloe. Tegelijkertijd is het werk van Nuur relevant in de context van postindustriële steden zoals als Heerlen”, vindt hij. “Er is hier nood aan, en ruimte voor, inventiviteit, durf en een beetje meer baldadigheid om aan de slag te gaan in de publieke ruimte. Nuurs graffiti-achtergrond is voelbaar, maar nauwelijks zichtbaar in zijn werk. Er is sprake van een boeiende en inspirerende transformatie en een constante zoektocht.”

In het verlengde van de aankoop schonk Nuur samen met zijn galerie Martin van Zomeren vier kunstwerken, aan elk museum twee. In Schiedam bestaat de schenking uit de wandsculptuur Redblueredblue, die oogt als dikke klodders rode en blauwe verf. Op de bijbehorende geluidsopname is te horen dat het de kunstenaar kracht kost de verf aan te brengen. Ook benoemt hij de kleur van de verf: blue, red (blauw, rood). Het werk is van 13 juli tot en met 4 oktober te zien in de tentoonstelling CoBrA, vrijheid in kleur. In Heerlen bestaat de schenking uit twee tekeningen, waarvan één op textiel, die knipogen naar Nuurs eerdere fase waarin hij actief was als graffitischrijver.

Navid Nuur, Redblueredblue, 2006-2015, 2 componenten epoxyhars, geluidsbestand, collectie Stedelijk Museum Schiedam, schenking van de kunstenaar.

De in Teheran geboren en in Den Haag wonende en werkende kunstenaar Navid Nuur won in 2010 de Volkskrant Beeldende Kunst Prijs. Hij begon als grafisch ontwerper en graffitistraatkunstenaar. Als conceptueel kunstenaar steeg zijn ster internationaal en exposeerde hij in binnen- en buitenland.

Stedelijk Museum Schiedam en Schunck Museum werken vaker samen bij het aankopen van kunst. Eerder kochten de musea gezamenlijk werk van Yael Bartana en Funda Gül Özcan.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share