Geen categorie

Stedelijk koopt wandsculptuur El Anatsui

0 0
Read Time:2 Minute, 18 Second

Het Stedelijk Museum heeft samen met Kunstmuseum Bern een monumentaal wandsculptuur van de Afrikaanse kunstenaar El Anatsui gekocht. Het 5 meter hoge en 10 meter brede kunstwerk is na heropening te zien in de tentoonstelling Small World Real World.

De in Ghana geboren El Anatsui (1944) woont en werkt sinds 1975 in Nigeria en is een van de bekendste levende Afrikaanse kunstenaars. Sinds eind jaren negentig maakt hij wandsculpturen van duizenden aluminium flessendoppen, aan elkaar bevestigd met koperdraad. Deze werken, vaak van groot tot zeer groot formaat, hebben een belangrijke plek in zijn oeuvre. Volgens het Stedelijk is de nieuwe aanwinst In the World But Don’t Know the World uit 2009 een van de mooiste voorbeelden hiervan.

El Anatsui, In the World But Don’t Know the World, 2009, Stedelijk Museum Amsterdam en Kunstmuseum Bern. © El Anatsui. Foto: Peter Tijhuis.

Met het hergebruik van alledaagse producten verwijst Anatsui naar de mensen die het materiaal ooit hebben aangeraakt. De flessendoppen dragen verhalen in zich mee over handel, slavernij, consumentisme en het milieu. Ze staan voor eeuwenlange culturele uitwisselingen. Bier komt uit Egypte en het Midden-Oosten, gin uit Engeland, rum van de West-Indische plantages, ooit verwerkt door tot slaaf gemaakten uit het thuisland van El Anatsui.

Alcohol speelt in de Afrikaanse cultuur een grote en ambivalente rol: als genotmiddel, als economische factor, als teken van uitbuiting en verslaving en als metafoor voor culturele, economische en koloniale uitwisseling, onderdrukking en machtsverhoudingen. Alcohol werd gebruikt als ruilmiddel voor de slavernij en daarmee zegt het kunstwerk iets over hoe de geschiedenis van Afrika, Europa en Amerika verbonden is.

Stedelijk Museum kon het werk kopen dankzij steun van Vereniging Rembrandt, het Mondriaan Fonds en de BankGiro Loterij. Zij steunden de aankoop ter ere van het 125-jarig jubileum van het museum.

“Voor ons wijst deze jubileumaanwinst de richting aan waar het Stedelijk de komende 125 jaar naar toe wil”, vertelt directeur Rein Wolfs. “We werken aan een verbreding van de collectie, met ook kunstwerken uit andere dan de voor het Stedelijk gebruikelijke herkomstlanden. El Anatsui’s werk staat als geen ander voor de hedendaagse kunst uit Afrika en de Afrikaanse diaspora.” De wandsculptuur is het eerste werk van El Anatsui in een openbare Nederlandse verzameling.

Het Stedelijk kocht de wandsculptuur samen met Kunstmuseum Bern. Het werk zal afwisselend in Amsterdam en in Bern te zien zijn. Het Stedelijk kocht al eerder werk aan samen met musea in binnen- en buitenland. De internationale gezamenlijke aanwinsten betroffen tot nu toe videokunst. Dit is het eerste fysieke werk dat het Stedelijk met een buitenlands museum aankocht. Voor Kunstmuseum Bern is dit de eerste gezamenlijke internationale aankoop.

Small World Real World, t/m 21 februari 2021 in Stedelijk Museum, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share