Geen categorie

Vrolijk afscheid van De Stijl

0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second

Recensie

“Zitten is een werkwoord”, zei Gerrit Rietveld ooit. Zijn stoelen hoefden niet comfortabel te zijn. Erik van Lieshout heeft zich deze uitspraak schijnbaar aangetrokken, want hij maakte een versie van de beroemde Zigzagstoel, waar je met de beste wil van de wereld niet fatsoenlijk op kúnt zitten. Het zitmeubel is onderdeel van de tentoonstelling Bye Bye De Stijl in het Centraal Museum.

Tekst en foto’s: Evert-Jan Pol

Erik van Lieshout, Zigzagstoel, collectie Centraal Museum.

De Stijl stond in 2017 volop in de belangstelling vanwege haar honderdste geboortejaar. Het Centraal Museum neemt in deze tentoonstelling afscheid van het jaar, en met een knipoog ook van de hele stroming. De vertegenwoordigde kunstenaars zetten zich namelijk af tegen Mondriaan en co.

De verwijzing naar Mondriaan had in het videowerk Abstraction Licking niet veel duidelijker kunnen zijn. Cristina Lucas liet paaldansers los in een van diens geometrische schilderijen. In het aantrekkelijke en dynamische schouwspel gebruiken ze de lijnen om hun kunsten te tonen.

Omdat het Centraal Museum de grootste Rietveldcollectie ter wereld heeft, voeren in de kleine expositie meubels de boventoon, geïnspireerd door die van de beroemde Utrechtse ontwerper uiteraard. Zoals de Berlijnse stoel, waar Barbara Visser mee aan de slag ging. Ze toverde het icoon om tot een Loveseat. Maar dan wel één waarop geliefden net wat meer moeite moeten doen voordat ze elkaar kunnen liefkozen.

Marc Bijl leefde zich uit op de Steltmanstoel. Hij bewerkte twee exemplaren met hars en overgoot ze met zwarte verf en epoxy. Doordat de verf nog nat lijkt, nodigen de stoelen niet direct uit om plaats te nemen.

(Tekst gaat verder onder de foto’s)

Marc Bijl, The Style Wars (naar Rietvelds Steltman stoelen) (detail), courtesy of The Breeder Gallery, Athene.
Mary Heilmann, Rietveld-Remix #1 en Rietveld-Remix #2, beide collectie Bonnefantenmuseum, Maastricht.

De kleurrijke stoelen van Mary Heilmann zijn daarentegen weer bijzonder aanlokkelijk. Niet voor niets is bij deze stoelen expliciet vermeld dat je er niet op mag zitten. Al kan dat ook komen doordat in de begeleidende tekst staat dat de kunstenares wel graag ziet dat bezoekers erop gaan zitten. Het is een beetje vreemd dat de samenstellers zichzelf tegenspreken. Maar het past ook wel weer bij het tegendraadse karakter van deze vrolijke tentoonstelling.

Bye Bye De Stijl, t/m 4 maart in Centraal Museum, Utrecht

Waardering: @@@@@@@@@@

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share