Geen categorie

Elfstedentocht in foto’s

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Het wordt koud deze week, maar of er nog een Elfstedentocht komt, is nog even afwachten. Bezoekers van het het Fries Museum kunnen die al wel maken, via foto’s welteverstaan. In opdracht van het museum fotografeerde Hans Wilschut de elf steden, plus Drachten en Heerenveen. Het resultaat is nu te zien.

Foto van Bolsward, Collectie Fries Museum, Leeuwarden. Foto: Hans Wilschut.

In de zeventiende en vooral in de achttiende eeuw liepen tekenaars door Friesland om het aanzicht van steden, dorpen, straten en belangrijke gebouwen op papier te zetten. Tot de komst van de fotografie werd het stedelijk landschap op deze manier vastgelegd. Deze schetsen, prenten en tekeningen geven een beeld van hoe de steden in de loop der tijd groeiden.

Het Fries Museum herstelt deze traditie nu in ere met de opdracht aan fotograaf Hans Wilschut (1966). Wilschut toont een hedendaagse blik op de dertien Friese steden van nu. En hij biedt een bijzonder perspectief, omdat hij veel vanuit de hoogte fotografeert.

De fotograaf liet zich inspireren door oude schetsen, prenten en tekeningen uit de collectie van het Fries Museum. Deze maken deel uit van de nieuwe permanente tentoonstelling De elf steden.

De elf steden, nu te zien in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share