Geen categorie

Boch & Van Gogh

0 0
Read Time:1 Minute, 17 Second

Expositie

Vincent van Gogh verkocht tijdens zijn leven slechts één schilderij en wel aan zijn Belgische collega Anna Boch. Zij en haar broer Eugène hadden een speciale band met Van Gogh. De expositie Boch & Van Gogh in het Vincent van GoghHuis Zundert staat stil bij die relatie.

Eugène Boch, De rode daken, 1888-90, olieverf op doek, Particuliere collectie.

In juni 1888 ontmoette Van Gogh in Arles de Belgische kunstenaar Eugène Boch (1855-1941). Ze raakten bevriend en Boch zorgde ervoor dat Vincent mocht deelnemen aan een expositie in Brussel. Daar verkocht hij zijn schilderij De rode wijngaard aan Eugènes zuster Anna Boch (1848-1936).

Anna Boch, Eucalyptus, ca. 1910, olieverf op doek, Keramikmuseum, Mettlach.

Op aanraden van Van Gogh ging Eugène Boch terug naar zijn geboortestreek de Borinage om daar de kolenmijnen te gaan schilderen. Van Gogh was daar zelf ook geweest. Een van zijn eigen doeken ruilde hij vervolgens tegen een werk dat Boch daar maakte.

De artistieke nalatenschap van Anna en Eugène Boch is lange tijd onderbelicht gebleven. Behalve de speciale band tussen de Bochs en Vincent van Gogh brengt Het Vincent van GoghHuis daarom ook de door broer en zus gemaakte kunst onder de aandacht. Het museum toont een twintigtal impressionistische schilderijen van Anna, aangevuld met doeken van Eugène uit de Borinage. Daaruit blijkt dat zij beiden eveneens zeer verdienstelijke schilders waren.

Boch & Van Gogh, t/m 6 september in het Van GoghHuis Zundert

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share