Geen categorie

De groteske werelden van Folkert de Jong

0 0
Read Time:53 Second

Expositie

Folkert de Jong (1972) is een van de meest opvallende Nederlandse kunstenaars van dit moment. Zijn werk bevindt zich in binnen- en buitenlandse collecties. Waarom hij internationaal is doorgebroken, laat hij zien in een grote solotentoonstelling in het Groninger Museum.

Folkert de Jong, The Peckhamiam Mimic, Fourth and Fifth Commandment (detail), 2007, Styrofoam, pigmented polyurethane foam, © OFFICE For Contemporary Art, Amsterdam.

 

De Jong is bekend geworden met zijn levensgrote beeldengroepen van isolatiemateriaal. Met dit atypische materiaal creëert hij groteske werelden, met de daarbij behorende bizar ogende mensen.

In de loop van de jaren zijn de sculpturen technisch virtuozer en schilderachtiger geworden. De eerste beelden lijken ruw en onafgewerkt, meestal in de kleuren blauw en roze. Zijn latere werk is een stuk kleurrijker en daarin weet hij figuratie en abstractie vernuftig te combineren. De figuren zijn vaak levensgroot waardoor de toeschouwer zich kan laten meeslepen door de vaak onheilspellende scènes.

Folkert de Jong- Circle of Trust, t/m 11 april in het Groninger Museum, Groningen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share