Geen categorie

Saskia Uylenburgh uit Fries Museum is van Govert Flinck

0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second
Govert Flinck, Portret van Saskia Uylenburgh, ca. 1635, olieverf op paneel, Fries Museum, Leeuwarden. Bruikleen Collectie Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Een portret van Saskia Uylenburgh in het Fries Museum blijkt geschilderd door Govert Flinck. Dat wijst nader onderzoek van het schilderij door meerdere experts uit, zo meldde het museum vandaag.

De in Friesland geboren Saskia Uylenburgh trouwde met Rembrandt van Rijn. Lange tijd werd aangenomen dat hij het betreffende portret had geschilderd, maar sinds 1968 is al duidelijk dat dat niet het geval is. Nu, vijftig jaar later, staat vast dat Rembrandts leerling Govert Flinck de maker was.

Govert Flinck heeft het eerste deel van zijn opleiding tot schilder in Leeuwarden gevolgd bij Lambert Jacobsz.. Als inwoners van het kleine Leeuwarden kenden Govert Flinck en Saskia elkaar. Beiden verhuisden in 1634 naar Amsterdam. Flinck als leerling van Rembrandt van Rijn, Saskia als zijn vrouw.

Saskia Uylenburgh was de liefde van Rembrandts leven. Ze leerde de schilder in Amsterdam kennen, maar trouwde met hem in Sint Annaparochie vanuit het deftige huis van zus Hiskia en zwager Gerrit van Loo. Amper tien jaar duurt hun liefde: Saskia overlijdt na een ziekbed op 29-jarige leeftijd.

Het schilderij van Flinck is vanaf 13 februari weer te bewonderen in de permanente tentoonstelling Ferhaal fan Fryslân in het Fries Museum en later dit jaar in de tijdelijke expositie Rembrandt en Saskia: Trouwen in de Gouden Eeuw. Deze vormt het startschot van het Rembrandtjaar 2019. Dat vindt plaats ter gelegenheid van Rembrandts 350ste sterfdag.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share