Geen categorie

Lage Landen, expositie Rijksmuseum in 5 stadsmusea

0 0
Read Time:1 Minute, 34 Second

Met Lage Landen start in Stedelijk Museum Zutphen een reizende tentoonstellingsreeks met kunstwerken uit het Rijksmuseum. Tussen nu en 2025 tonen vijf stadsmusea schilderijen uit het Amsterdamse musea in combinatie met werk uit de eigen collectie.

Philip Sadée, Scheveningse vrouwen bij het nalezen van een gerooid aardappelveld, 1874, Rijksmuseum.

Rode draad in de serie is de identiteit van Nederland. De musea onderzoeken die aan de hand van de vier elementen: aarde, water, lucht en vuur. Deze komen aan bod in vier verschillend exposities: Lage Landen, Koele Wateren, Hoge Luchten en Hete Vuren.

De eerste, Lage Landen, bestaat uit landschappen van bekende en minder bekende meesters, onder wie Jozef Israëls, Anton Mauve, Jacob van Ruisdael, Willem Maris en Johannes Warnardus Bilders. Stedelijk Museum Zutphen trapt de reeks af en vult de werken aan met topstukken uit eigen huis.

Een presentatie van designduo Atelier NL is eveneens onderdeel van de tentoonstelling. Het duo, bestaande uit Lonny van Ryswyck en Nadine Sterk, dook letterlijk in de Zutphense klei om de geschiedenis naar boven te halen en de identiteit van Zutphen te duiden. Daarvoor voerden ze bodemproeven uit in de stad. Voor de exposities in de andere vier musea gaan ze op onderzoek in de betreffende stad.

Jacob Isaacksz. van Ruisdael, De voorde, 1650-1682, Rijksmuseum.

Na Stedelijk Museum Zutphen reist Lage Landen door naar het Westfries Museum in Hoorn, het Hannemahuis in Harlingen, het Markiezenhof in Bergen op Zoom en Museum Gouda.

Lage Landen, t/m 20 mei in Stedelijk Museum Zutphen, 9 juni t/m 30 september in Westfries Museum, Hoorn, 13 oktober 2018 t/m 3 februari 2019 in het Hannemahuis in Harlingen, 16 februari 2019 t/m 9 juni 2019 in het Markiezenhof in Bergen op Zoom en 23 juni t/m 13 oktober 2019 in Museum Gouda

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share