Geen categorie

Pierre Bokma als Escher in audiotour Fries Museum

0 0
Read Time:1 Minute, 37 Second

Acteur Pierre Bokma en filmmaker en beeldend kunstenaar Peter Greenaway vertolken M.C. Escher in de respectievelijk Nederlandstalige en Engelstalige audiotour bij de tentoonstelling Escher op reis in het Fries Museum. Deze is te zien vanaf 28 april.

Tijdens zijn leven reisde de in Leeuwarden geboren graficus Maurits Cornelis Escher (1898-1972) veelvuldig. De tentoonstelling staat stil bij de grote invloed op zijn werk van de locaties die hij bezocht. Via brieven hield hij familie en vrienden jarenlang op de hoogte van zijn belevenissen op reis. Ook hield hij een dagboek bij, waarin hij levendig beschreef wat hij zag en meemaakte. Bokma en Greenaway dragen de fragmenten voor in de audiotours. Ze lezen onder meer een fragment voor uit een brief die Escher vlak na zijn vertrek naar Italië, op eerste kerstdag 1922, schreef aan zijn vriend Jan.

M.C. Escher’s “Dag en Nacht” (1938) © the M.C. Escher Company B.V. All rights reserved. www.mcescher.com

“De voor mij absoluut nieuwe sfeer waarin ik leef; de verrassende onverwachthedens en ongekende stemmingen die mij in deze gezegende woonplaats iedere dag opnieuw geboden worden, zouden niet met voldoende dankbaarheid door mijn hart en met voldoende opnemingsvatbaarheid door mijn hersens verwerkt kunnen worden, zoo ik niet poogde per brief er anderen eenigermate in te laten deelen, en zoo ik niet poogde met teekenstift en houtsnee-guts de overdaad waaraan ik hier blootsta vast te leggen en voor een wijle aan de vervloekte vergetelheid te ontrukken.

Ook schreef hij in zijn brieven over zijn probeersels, successen en werkwijze. “Nu nog even een lofprijzing over de potloodslijper”, schreef hij bijvoorbeeld in 1960 aan zijn zoon George. “Ik kan er absoluut niet meer buiten. Dat merk ik nu pas, als ik zit te peuteren aan het ontwerp voor mijn nieuwe eindeloze trap. Een heerlijk, onontbeerlijk voorwerp.”

Escher op reis, 28 april t/m 28 oktober in het Fries Museum, Leeuwarden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share