Geen categorie

Rijksmuseum Twenthe krijgt een Pieter Brueghel de Jonge

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Pieter Brueghel de Jonge (1564 of 1565-1638), L’Auberge de St. Michel.

Rijksmuseum Twenthe heeft een schilderij van Pieter Brueghel de Jonge gekregen. Het werk met als titel L’Auberge de St. Michel is een schenking van de Nederlandse staat.

De grote herberg met rieten dak op de voorgrond vormt het decor van een uitbundige voorstelling. De voorgevel is beschilderd met onder meer aartsengel Michaël en draagt het opschrift ‘Dit huys sy Godt Bequaeme in Sinte Michiel is synen Naeme’. Rondom de herberg zijn verschillende figuren afgebeeld die samen een zogenaamde ‘wereldse voorstelling’ vormen. Men drinkt, lacht, hoedt schapen en wandelt in het Vlaamse landschap rondom de herberg.

Er zijn negen werken van Pieter Brueghel de Jonge met een gelijknamige voorstelling bekend. De schilder werkte seriematig: het atelier Brueghel produceerde van een voorstelling meerdere exemplaren. De schilderijen onderscheiden zich van elkaar door kleine details. Zo zit een vrouwtje op een versie uit een Brusselse privécollectie nog netjes gekleed op een bankje, terwijl ze op het doek in Rijksmuseum Twenthe gehurkt haar blote billen toont.

Dit schilderij is het zesde werk van Pieter Brueghel de Jonge in de collectie van het museum. Het is vanaf zondag 22 april te bewonderen.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share