Geen categorie

Kunst die je moet kennen bij De Vooravond

0 0
Read Time:1 Minute, 30 Second

Of ik in een video wil vertellen over een favoriet kunstwerk? Over die vraag van het televisieprogramma De Vooravond moest ik wel even nadenken. Ik ben namelijk meer een schrijver dan een prater. Toch besloot ik het te doen, want ik leer anderen graag iets over kunst.

Tekst: Evert-Jan Pol

Tobias Schalken, His unexpected return, 2002, Museum MORE, Gorssel. Foto: Evert-Jan Pol.

In de rubriek Kunst die je moet kennen laat De Vooravond op social media kunstliefhebbers aan het woord over een favoriet werk. Dit mag van alles zijn, als het maar te zien is in een Nederlands museum. Mijn eerste keus, Bal Tabarin van Jan Sluijters, viel daarom af, omdat dat voorlopig nergens op zaal hangt.

Daarom besloot ik te vertellen over His unexpected return van Tobias Schalken, een heel spannend beeld en daardoor eigenlijk ook veel interessanter. Op het eerste gezicht oogt het slapende meisje heel aandoenlijk. Als je beter kijkt, zie je echter dat ze een sterk behaarde linkerarm heeft, die daardoor een beetje afstoot. Ze is lief en eng tegelijk.

Tobias Schalken, His unexpected return (detail), 2002, Museum MORE, Gorssel. Foto: Evert-Jan Pol.

Het opvallende meisje is een creatie van de veelzijdige Nederlandse kunstenaar Tobias Schalken (1972). Behalve sculpturen maakt hij ook installaties, video’s, schilderijen en stripverhalen. Een idee voert hij uit in de techniek die hij daarbij het meest vindt passen.

His unexpected return bevindt zich in de collectie van het in 2015 geopende Museum More in Gorssel. Dat staat volledig in het teken van realistische kunst, die soms ook een beetje bevreemdend kan zijn. Zodra het museum de deuren weer mag openen, is het meisje daar weer te zien. Ze wacht alvast.

(De video)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share