Geen categorie

Het vernieuwende geld van Ootje Oxenaar

0 0
Read Time:59 Second

Ootje Oxenaar, 250 gulden.

Deelnemers aan een door Trouw uitgeschreven designverkiezing kozen in 2008 de oude Nederlandse bankbiljetten als mooiste Nederlandse ontwerp van de vorige eeuw. De biljetten die bijnamen als de Zonnebloem en de Vuurtoren meekregen, werden ontworpen door Ootje Oxenaar (1929). Ter ere van diens tachtigste verjaardag wijdt het Museum voor Communicatie in Den Haag een kleine expositie aan zijn werk.

In de expositie staat Oxenaars werk voor De Nederlandsche Bank en PTT centraal. Voor De Nederlandsche Bank ontwierp Oxenaar tussen 1965 en 1986 zijn spraakmakende en vernieuwende bankbiljetten, zoals de Snip (100 gulden). Als eerste gebruikte hij voor papiergeld ander beeld dan alleen helden uit de vaderlandse geschiedenis.

Behalve bankbiljetten is er op de expositie ook een groot aantal postzegels te zien, waaronder kinderpostzegels uit 1964. Ook hierin is duidelijk de hand van Oxenaar te zien. De expositie toont behalve alle door Oxenaar ontworpen postzegels en bankbiljetten ook de bijbehorende schetsen en ontwerpen. Daarbij horen ook zijn voorstellen voor de eurobiljetten bij. Deze werden echter te gewaagd bevonden.

Alles van Waarde – ontwerper Ootje Oxenaar,  t/m 11 april in Museum voor Communicatie, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share