Geen categorie

Word eens een sculptuur

0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second
Erwin Wurm, The artist who swallowed the world, 2006, mixed media, 190 x 140 x 140 cm.

Altijd al eens zelf als kunstwerk in een museum willen staan? Dat is nu mogelijk in het GEM in Den Haag tijdens de expositie Erwin Wurm. Neem een pose aan, laat jezelf fotograferen en plaats die foto op Flickr en/of Twitter, voorzien van de tag #WURMGEM.

De Oostenrijkse kunstenaar Erwin Wurm (1954) bedacht jaren geleden de one minute sculptures, waarbij toeschouwers aan de hand van een voorwerp en getekende instructie zichzelf tot sculptuur maken. De band Red Hot Chili Peppers gebruikte dit idee in de videoclip Can’t Stop uit 2003, onder auspiciën van Wurm zelf.

De one minute sculptures maken deel uit van Wurms eerste uitgebreide overzichtstentoonstelling in Nederland. Hij wordt gezien als één van de belangrijkste hedendaagse beeldhouwers van dit moment.

Wurm maakt niet alleen do it yourself artworks maar ook sculpturen in de meer traditionele zin van het woord. Zijn werk draait vooral om wat hij de basisprincipes van beeldhouwkunst noemt; het zoeken naar leegte, mogelijkheden en volume. Dat volume vult hij soms aan en neemt hij een andere keer juist weer weg. Kledingstukken kunnen bij hem een sculptuur zijn, ook zonder menselijke drager. Zo drapeerde hij truien om dozen die hij aan de wand bevestigde als tijdelijke sculptuur. De tijdelijkheid van deze werken is een belangrijk gegeven voor Wurm.

Wurm bekritiseert, lichtvoetig weliswaar, de hedendaagse consumptiemaatschappij. Zijn series Fat houses en Fat cars gaan over mooie huizen en auto’s als statussymbolen, maar verwijzen tegelijkertijd naar obesitas. Ook zijn Instructions on How to be Politically Incorrect met Spuug in iemands soep of Plas op iemands tapijt zijn een goed voorbeeld van zijn ironische toon.

Erwin Wurm t/m 18 september in het GEM, Den Haag

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share