Geen categorie

Caleidoscoop van Limburg

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Fotograaf Jan de Jong (1898-1971) maakte in de jaren dertig talloze foto’s voor uitgeverij De Spaarnestad. Veel beelden schoot hij in Noord-Limburg. Een deel daarvan is nu te zien in het Limburgs Museum.

Jan de Jong, Blerick – Een huifkar in het stadsbeeld.

De Spaarnestad was een Nederlandse katholieke uitgeverij en drukkerij in Haarlem, die tijdschriften op de markt bracht als Katholieke Illustratie, Libelle en Panorama. Al lang voor de Tweede Wereldoorlog waren tal van fotografen in Nederland actief voor De Spaarnestad, waardoor het bedrijf een omvangrijk fotoarchief opbouwde. Rond 1973 besloot de uitgever in verband met een geplande verhuizing tot een rigoureuze opschoning: het negatievenarchief moest er goeddeels aan geloven. Naar schatting 35.000 glasnegatieven en waarschijnlijk een nog groter aantal celluloidopnames werden opgeruimd.

Jan de Jong, Venlo – De markt.

Enkele jaren geleden kreeg het Limburgs Museum telefoon uit Amsterdam dat op een markt wellicht voor Limburg interessant materiaal was opgedoken. Het bleken glasnegatieven te zijn uit de archieven van De Spaarnestad. In totaal heeft het museum ongeveer 3.600 glasnegatieven kunnen aankopen, volgens het museum unieke opnames die een prachtig beeld geven van de jaren dertig. Om er verzekerd van te zijn dat de kwaliteit van deze kwetsbare beelddragers voor lange tijd behouden blijft, ondergingen ze een speciale behandeling in een restauratieatelier in Amsterdam. Vervolgens werden ze gescand en digitaal bijgewerkt.

Jan de Jong was bijna dagelijks voor De Spaarnestad onderweg in het zuiden van het land. Hij stond er met zijn camera bij als er nieuws was, maar hij fotografeerde ook het leven van alledag in steden, dorpen en gehuchten. Hij vereeuwigde mensen aan het werk, spelend of rustend. Zijn foto’s vormen een caleidoscoop in zwart-wit van Limburg in de jaren dertig.

Het glazen album van Limburg 2, t/m 4 september in het Limburgs Museum, Venlo. Dit is deel 2 van de expositie. Het eerste deel liep van 16 oktober 2010 t/m 17 april 2011.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share