Geen categorie

MuseumgoudA verkoopt The Schoolboys

0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

MuseumgoudA heeft gisteravond bij Christie’s Londen het schilderij The Schoolboys van Marlene Dumas uit 1987 verkocht. Het werk bracht 1,2 miljoen euro op. Het museum kocht het in 1988 voor 16.000 gulden.

Marlene Dumas (1953), The Schoolboys, 1987.

Gerard de Kleijn, directeur van MuseumgoudA: “Afstand doen van een schitterend kunstwerk doet altijd pijn. The Schoolboys is onmiskenbaar een topstuk met internationale allure, maar past niet meer in de kerncollectie van MuseumgoudA,  die bestaat uit religieuze kunst uit de zestiende eeuw, Gouds plateel en werk van de Haagse school uit de negentiende eeuw en vroeg twintigste eeuw.”

De veiling was omstreden omdat het museum daarmee in strijd met de Ethische Code voor musea zou handelen. Die code houdt in dat musea die werken willen verkopen, deze eerst aan andere Nederlandse musea aanbieden, zodat ze openbaar kunstbezit blijven.

Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, noemde in het voorwoord van de nieuwsbrief Museumberichten juni 2011de veiling een treurige zaak. “Een gemeente die zijn kostbaarste museale bezit ziet als een ruilmiddel om de eigen begroting op orde te brengen, is de bijl aan de wortel van het openbaar kunstbezit.”

Zie ook: Museumgouda niet geroyeerd

Zie ook: Vereniging wil Museumgouda royeren

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share