Geen categorie

Onbekend portret ontdekt onder een Goya

0 0
Read Time:1 Minute, 52 Second

Het Rijksmuseum heeft een onbekend portret van Goya ontdekt. Hat zat verscholen onder Goya’s Portret van Don Ramón Satué, het enige schilderij in Nederland van deze Spaanse kunstenaar. Dat heeft het Rijksmuseum bekendgemaakt.

Links: Francisco de Goya, Portret van Don Ramón Satué, 1823, olieverf op doek, Rijksmuseum. Rechts: portret van een Franse generaal (scan).

Het verborgen portret is tevoorschijn gekomen dankzij een nieuwe onderzoeksmethode, de Scanning Macro X-ray – Fluorescence Spectrometry, ontwikkeld door de Universiteit Antwerpen en de TU Delft. Professor Joris Dik van de TU Delft: “Met de nieuwe mobiele scanner kunnen we naar een museum toe en daar een schilderij laagje voor laagje in kaart brengen. Zo kunnen we reconstrueren welke verflagen en kleuren er onder het zichtbare schilderij zitten, zonder het schilderij zelfs maar aan te raken.”

Op de scans is duidelijk te zien dat Fransisco Goya (1746-1828) zijn portret van de Spaanse rechter Ramón Satué heeft geschilderd over een portret van een onbekende man. Hoewel het gezicht van de geportretteerde onherkenbaar is, is het volgens het Rijksmuseum zeer waarschijnlijk dat  het om een Franse generaal gaat, die koning Joseph Bonaparte, broer van Napoleon, vergezelde naar Madrid. Het is zelfs mogelijk dat het Bonaparte zelf is. Het portret is door die wetenschap dateerbaar tussen 1809 en 1813. Goya’s portret van Satué, is gesigneerd en gedateerd in 1823.

Het schilderij is waarschijnlijk bij Goya achtergelaten toen het Franse leger Madrid ontvluchtte in 1813. In elk geval was 1823, het jaar dat Goya het portret van Satué maakte, een moeilijk jaar voor de schilder. Hij had de Liberale Constitutie van 1820 gesteund en toen het absolutisme van Ferdinand VII werd hersteld, werd Goya gedwongen onder te duiken bij een familielid van Satué. Het bezit van een portret van een Napoleontische officier zou compromitterend zijn geweest, wat de reden zou kunnen zijn voor het overschilderen.

In een uitzending van het tv-programma Labyrint van de VPRO wordt vanavond aandacht besteed aan deze nieuwe onderzoekstechniek. Het programma begint om 20.50 uur op Nederland 2. Het portret van Ramón Satué is tot aan de opening van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum in 2013, te zien in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share