Geen categorie

Groninger Museum koopt naakt Jan Wiegers

0 0
Read Time:1 Minute, 6 Second

Nieuws

Jan Wiegers (1893-1959), Zittend Naakt, 1925, collectie Groninger Museum, Groningen.

Het Groninger Museum heeft een belangrijk schilderij van Jan Wiegers gekocht. Zittend Naakt is een expressionistisch werk uit 1925. Op de achterzijde staat ook een voorstelling: een portret van Johan van Zweden, die net als Wiegers lid was van de Groninger Kunstkring De Ploeg.

Jan Wiegers (1893-1959) was in 1918 één van de oprichters van De Ploeg. Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos in Zwitserland. Daar ontmoette hij Ernst Ludwig Kirchner, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duits expressionisme. Wiegers raakte geheel in de ban van diens persoon en werk. Eenmaal terug in Groningen introduceerde hij nieuwe schilderkunstige vormen en technieken aan zijn vrienden van De Ploeg.

Wiegers is met name bekend geworden door zijn portretten en landschappen. Maar in de jaren twintig van de vorige eeuw schilderde hij ook expressionistische naakten. Die worden tevens tot de hoogtepunten van zijn oeuvre gerekend worden. Het Groninger Museum heeft een van deze naakten kunnen aankopen met steun van de Vereniging Rembrandt. Het werk vormt volgens het museum een belangrijke aanvulling op de collectie De Ploeg en is vanaf vandaag is te zien op de permanente tentoonstelling De Collectie.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share