Geen categorie

Museum Van Loon toont ‘gouden’ koets

0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

Nieuws

Museum Van Loon breidde vijf jaar geleden uit met het koetshuis, tot 2009 nog in particulier bezit van de familie Van Loon. Ter gelegenheid van dit lustrum toont het museum voor het eerst de galaberline van jonkheer Louis van Loon. Deze koets maakt deel uit van een tentoonstelling over de geschiedenis van de galaberline in Nederland vanaf de zeventiende eeuw.

 

De galaberline van de jonkheren Van Loon.
De galaberline van de jonkheren Van Loon.

 

Jonkheer Louis van Loon bestelde het opvallende rijtuig na 1900 bij Schutter en Van Bakel, rijtuigmakers gevestigd in de Kerkstraat in Amsterdam. De galaberline is gekleurd in de heraldische wapenkleuren van de familie Van Loon: zilver; goud en zwart, ofwel wit, geel en zwart. Om deze reden wordt het rijtuig ook wel de ‘Gouden Koets’ van de familie genoemd. De felgekleurde berline moet veel bekijks hebben gehad in een tijd waarin de eerste auto’s en fietsers reeds rondreden.

De tentoonstelling De Gala-berline in Nederland is verdeeld over de kamers van het huis, waarin het museum op chronologische wijze het verhaal vertelt van dit type rijtuig. Dit doet het met documenten, prenten, plattegronden, schilderijen en miniaturen. En dus met het rijtuig van Louis van Loon, dat te zien is in het koetshuis.

De Gala-berline in Nederland, t/m 16 januari 2017 in Museum Van Loon, Amsterdam

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share