Geen categorie

Overzicht Ans Markus in Museum Jan van der Togt

0 0
Read Time:1 Minute, 43 Second

Museum Jan van der Togt besteedt vanaf vandaag aandacht aan kunstenares Ans Markus (1947). De naar haar vernoemde overzichtstentoonstelling omvat onder meer recent werk in brons en klein werk in porselein, alsmede vroegere creaties.

Markus’ tekeningen, schilderijen en sinds kort haar sculpturen in brons en porselein zijn het resultaat van een grondig en nietsontziend zelfonderzoek. Daarmee geeft ze een stem aan breed levende gevoelens, in het bijzonder bij vrouwen. In de serie De pijn van oud speelt haar eigen moeder de hoofdrol. Markus vertelt aan de hand van intieme en verstilde beelden over de laatste levensperiode van haar moeder, die zij doorbracht in een verzorgingstehuis.

Ans Markus bij portretten uit de serie Verborgen verdriet. Foto: Sigrid Markus.

De portrettenserie Verborgen verdriet gaat niet over vrouwen maar over mannen. De kunstenares zoomt in op mannen die zorgen en verdriet met zich meedragen waarvan de buitenwereld geen weet heeft. Hun leed belet de mannen hun ware gezicht te tonen.

In vervolg op haar hommages uit de jaren 80 schilderde Markus tussen 2013 en 2015 in haar bekende realistische stijl de jeugdportretten van Frida Kahlo, Egon Schiele, Paul Gaugain, Pablo Picasso, Henri Matisse, Amadeo Modigliani, Edward Hopper en Vincent van Gogh. Daarbij stelde ze zichzelf de vraag of deze kunstenaars al in hun jeugd konden bevroeden wat zij met hun kunst teweeg zouden brengen.

Andere hommages in de expositie betreffen de couturiers Christian Dior, Coco Chanel, Hubert de Givenchy, Yohjio Yamamoto, Vivien Westwood en Oscar de la Renta. Verder zijn er enkele portretten te zien van bekende Nederlanders als Arjan Ederveen, Freek de Jonge en Job Cohen.

Ook toont Museum Jan van der Togt een selectie uit de Medea-cyclus van eind jaren 90. Evenals schilderijen uit de magisch realistische windselserie, waarmee Markus de afgelopen decennia een groot en trouw publiek wist te bereiken.

Veel van het werk was vorig jaar ook te zien in een grote tentoonstelling in Museum De Fundatie in Zwolle.

Ans Markus, t/m 7 januari 2018 in Museum Jan van der Togt, Amstelveen

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share