Geen categorie

Mauritshuis koopt zeldzaam bloemstilleven Savery

0 0
Read Time:2 Minute, 10 Second

Nieuws

Het Mauritshuis heeft een schilderij van de zeventiende-eeuwse kunstenaar Roelant Savery aangekocht. Vaas met bloemen in een stenen nis uit 1615 kostte 6,5 miljoen euro. Dat maakte het museum vandaag bekend.

Het schilderij was voorbestemd voor de Tefaf in Maastricht, maar het museum slaagde erin de koop nog voor aanvang af te ronden. Het Mauritshuis presenteerde de nieuwe vandaag op de eerste dag van de Tefaf. Het stuk blijft de gehele beurs te zien voor bezoekers.

“Bloemstillevens van de hand van Savery zijn zeldzaam en komen zelden op de markt, zeker een kunstwerk van zo’n hoge kwaliteit”, vertelt Emilie Gordenker, directeur van het Mauritshuis. Het schilderij is afkomstig uit een particuliere collectie en was al lange tijd niet meer in het openbaar te zien.

In de collectie van het Mauritshuis is het bloemstilleven goed vertegenwoordigd. Als een van de weinige musea ter wereld kan het een representatief overzicht tonen van de ontwikkeling van dit genre van de zestiende tot en met de achttiende eeuw. Savery was een van de drie pioniers van het zelfstandige bloemstilleven. Van de andere twee, Ambrosius Bosschaert en Jacob de Gheyn, had het Mauritshuis al bloemstillevens in de collectie. De aankoop van de Savery maakt het “boeket” compleet, aldus het museum.

Vaas met bloemen in een stenen nis is volgens het museum een van Savery’s meest ambitieuze bloemstillevens. Niet alleen door het relatief grote formaat (het op twee na grootste bloemstuk van zijn hand) maar ook door de zorg waarmee hij alle details weergaf. Zo steekt de glazen roemer een stukje over de rand en werpt een kleine slagschaduw op de geprofileerde stenen omlijsting. Links onder de vaas lijken de signatuur van de schilder en het jaartal 1615 in de steen gebeiteld. Kleine, geschilderde beschadigingen in de omlijsting versterken de trompe-l’oeilwerking van de voorstelling.

Roelant Savery (1576-1639), Vaas met bloemen in een stenen nis, 1615, Mauritshuis, Den Haag. Verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst) en een particulier, 2016.
Roelant Savery (1576-1639), Vaas met bloemen in een stenen nis, 1615, Mauritshuis, Den Haag.
Verworven met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Themafonds 17de-eeuwse Schilderkunst) en een particulier, 2016.

Savery (1576-1639) had een voorkeur voor de weergave van woeste, soms onheilspellende natuur. Deze voorliefde komt ook in dit bloemstuk tot uitdrukking. Het is een wereld waarin de mooiste bloemen schitteren, maar waar het gevaar in een klein hoekje lijkt te schuilen: de vlijmscherpe doorns tussen de bloemen; de hagedissen die een libel belagen en de grote kevers die dreigend rondkruipen bij de vaas.

Het Mauritshuis kon het stilleven aankopen met steun van de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt en een particulier.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %
Share